Ange ditt sökord

Symtomen vid bältros börjar ofta med upplevd smärta på ena sidan av kroppen. Foto: Shutterstock

Symtomen vid bältros börjar ofta med upplevd smärta på ena sidan av kroppen. Foto: Shutterstock

Bältros, eller herpes zoster, är en vanligt förekommande virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus som heter varicella Zoster. Foto: Shutterstock

Bältros, eller herpes zoster, är en vanligt förekommande virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus som heter varicella Zoster. Foto: Shutterstock

Utslagen påminner om vattkoppor men vid bältros sprider de sig inte utan håller sig inom ett begränsat område. Foto: Shutterstock

Utslagen påminner om vattkoppor men vid bältros sprider de sig inte utan håller sig inom ett begränsat område. Foto: Shutterstock

Bältros (herpes zoster) – vanliga symtom och behandling

Typiska symtom på bältros, herpes zoster, är att det börjar med en brännande smärta och hudutslag på ena sidan av kroppen. Ett äldre namn för bältros är helveteseld vilket är mer beskrivande för sjukdomen.

Granskad av: Anders Halvarsson
Annons:

Det är en vanlig virussjukdom som kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år och hos dem med nedsatt immunförsvar. Man kan insjukna i bältros om man tidigare har haft vattkoppor och det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont. Effektiv behandling med antivirala medel finns, men de måste sättas in inom 72 timmar efter insjuknandet för att ge effekt. Numera finns även effektivt vaccin för alla, från 50 år.

Vad är bältros?

Bältros, eller herpes zoster, är en vanligt förekommande virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus som heter varicella Zoster. Det orsakas av samma virus som vattkoppor. Man kan bara få bältros om man tidigare har haft vattkoppor. När man har haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen för resten av livet. En svensk studie visade att cirka 98 procent av alla barn i åldern 9-12 år har antikroppar mot herpes zoster. Med andra ord löper praktiskt taget alla i Sverige risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv. Det är ovanligt att yngre människor får bältros, men ju högre upp i åldrarna man kommer, desto vanligare är sjukdomen.  Med stigande ålder försvagas immunförsvaret, vilket kan göra att vattkoppsviruset ”vaknar till liv” och orsakar bältros. De allra flesta som får bältros är dock fullt friska i övrigt. Bältros med dess blåsor brukar läka av sig själv inom några veckor. Det är vanligt att huden där blåsorna sitter smärtar, men det brukar gå över inom några månader. Risken för att man har ont längre är högre ju äldre man är.

Det är ovanligt att man drabbas av bältros mer än en gång, men det förekommer. Man räknar med att en av fyra personer kommer att drabbas av bältros under sin livstid. Observera att ett litet barn med vattkoppor inte kan smitta sin farmor så att hon får bältros. Däremot kan en farmor med bältros mycket väl smitta sitt barnbarn, så att hen får vattkoppor (om barnet inte redan har haft sjukdomen). Det är blåsorna som innehåller virus som smittar genom kontakt. Varken bältros eller vattkoppor kan dock orsaka bältros hos en annan person. Barn kan också få bältros, även om det är ovanligt.

Om man har bältros kan man leva som vanligt, men undvik att träffa personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller gravida som inte har haft vattkoppor.


Bild på Bältros: tätt sittande röda knottror.

Vad är symtomen för bältros?

Bältros förknippas ofta med hudutslag och det är ett av symtomen, men långt ifrån det enda. Det kan göra brännande ont eller pirra på ett hudområde och det är vanligt att huden blir känslig för beröring. Inledningsvis kan du till exempel uppleva smärta på ena sidan av kroppen.

Vanliga symtom vid bältros

 • Smärta på ena sidan av kroppen
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Feber
 • Rodnad, på huden
 • Tätt sittande röda knottror
 • Vätskefyllda blåsorna

Det vanliga är att bältros sitter på överkroppen eller längs ett ben, men utslagen kan förekomma var som helst på kroppen. Dubbelsidig bältros kan förekomma, men det är ovanligt. Utslagen påminner om vattkoppor men vid bältros sprider de sig inte utan håller sig inom ett begränsat område. Efter en till tre dagar blir det ofta rött där man har haft ont. Därefter får man blåsor som mörknar med tiden. Dessa brukar klia. Efter två till tre veckor bildas sårskorpor som faller av efterhand som huden läks. Det tar ungefär fem veckor från det att man insjuknat till dess att huden läkt helt. Hos en del personer kan smärtan sitta kvar under mycket lång tid efter att utslagen försvunnit. Om bältros sätter sig i ansiktet och framförallt i ögat är det viktigt att söka hjälp så snabbt som möjligt, då det finns viss risk för att ögat och synen kan skadas av infektionen. Ögat kan bli rött och kännas torrt. Ögonlocket kan svullna, man får ont och kan bli känslig för ljus eller se suddigt.

Behandling av bältros

Om man är yngre än 50 år och har milda symtom behöver man inte söka vård. Då går det vanligtvis över av sig själv. Det finns effektiva läkemedel mot dessa infektioner, så kallade antivirala läkemedel. Man tar läkemedlet tre gånger per dag i sju dagar. Dessa läkemedel förhindrar att virus förökar sig. Sjukdomsförloppet mildras och risken för komplikationer minskar. Helst ska behandling startas inom tre dygn från dess att första blåsan uppstått. Det finns även vaccin mot bältros som ges med till personer från 50 år och uppåt.

I första hand behandlas smärtan med smärtstillande läkemedel eller antiinflammatoriska mediciner. Du kan få recept på läkemedel om du har ont och de receptfria alternativen inte hjälper. För vissa kan läkemedel mot depression eller epilepsi fungera mot smärtan. Om bakterier har infekterat hudutslagen behövs ibland behandling med antibiotika.

Virushämmande behandling

Om man är över 50 år får man vanligtvis behandling med läkemedel som hämmar viruset för att minska risken för långvarig smärta. För att behandlingen ska ha god effekt bör den startas inom tre dygn efter att utslagen börjar synas. Man får tabletter att ta under en veckas tid. Har man nedsatt immunförsvar är det ännu viktigare att man får behandling så snart som möjligt.

Kontakta snarast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du är över 50 år eller har ett eller flera av besvären:

 • Nedsatt immunförsvar.
 • Svår smärta.
 • Infekterade utslag.
 • Svår sjukdomskänsla.
 • Utslag och smärta i ansiktet.

Om man har bältros och behandling sätts in tidigt, blir symtomen ofta lindrigare. Är du osäker kontakta sjukvårdsupplysningen för råd.

Vaccin mot bältros

Idag finns två vaccin mot bältros. Det minskar risken för att få sjukdomen och för att du ska ha ont länge om du ändå skulle få bältros. Man kan vaccineras om man är över 50 år och man kan vaccineras även om man redan har haft bältros. Vaccinering ingår dock inte i högkostnadsskyddet och du får betala själv.

Det ena vaccinet ger ganska bra skydd. Man får det vid ett tillfälle, men det kan enbart ges till personer med ett fungerande immunförsvar.

Det andra vaccinet är nytt och ger ett bättre skydd, där omkring 90 procent blir skyddade mot bältros. Man får vaccinet vid två tillfällen där det ska gå två till sex månader mellan det första och andra tillfället. Detta vaccin kan man få även om man har ett nedsatt immunförsvar.

Goda råd vid bältros

Håll det drabbade hudområdet torrt och rent, tvätta försiktigt med tvål och vatten ett par gånger per dag. Detta minskar risken för infektion. Undvik att klia och riva sönder blåsorna – täck med ett luftigt förband. Kylbalsam, alsollösning, alsolsprit eller svalt vatten kan användas mot klådan och receptfria smärtstillande läkemedel kan användas mot smärtan. Finns receptfritt på apotek.

Träffa inte nyfödda barn eller andra som kan vara särskilt mottagliga för vattkoppssmitta. Undvik kräm eller salva med hydrokortison då det kan öka risken för infekterade blåsor.

Komplikationer

Den absolut vanligaste komplikationen är att smärtan sitter kvar längre än tre månader, vilken kan vara svårbehandlad. Omkring en av tio som får bältros har ont länge och risken ökar med åldern. Bältros på ögat kan vara mycket smärtsamt och man kan få inflammation på hornhinnan som ger ärr. I värsta fall orsakar det en synnedsättning. Om man har nedsatt immunförsvar kan man få en besvärligare form av bältros och ibland krävs sjukhusvård.

Graviditet och bältros

Det är ovanligt att gravida får bältros. Man kan enbart få bältros om man har haft vattkoppor tidigare och då har barnet i magen fått antikroppar mot vattkoppor genom moderkakan. Dessa antikroppar skyddar barnet mot vattkoppor, de första sex månaderna efter förlossningen. Om man som gravid inte har haft vattkoppor tidigare bör man undvika att träffa personer med bältros. Även om det är ovanligt skulle man som gravid kunna smittas med vattkoppor. Skulle du bli sjuk är risken för fosterskador liten.

Annons:

Källor: 1177

vaccin.se

Granskad av: Anders Halvarsson

Läs även

Värktabletter numera receptbelagda

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärts...

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Vetenskapsakademien som består av experter inom bland a...

Coronatest och immunitet

Coronatest och immunitet

För att vi så snart som möjligt ska kunna återgå till n...

Annons:
Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Under covid-19-pandemin har hundratusentals européer up...

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Nya beräkningar: 1,5-3,5 procent av befolkningen har just nu covid-19-symptom

Nya beräkningar: 1,5-3,5 procent av befolkningen har just nu covid-19-symptom

Preliminära beräkningar från forskare är att 1,5-3,5 pr...

Vid artros kan sjukgymnastik hjälpa mer än kortison

Vid artros kan sjukgymnastik hjälpa mer än kortison

För patienter som drabbats av knäartros gav fysioterapi...

Uppmaningen: Rapportera alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19

Uppmaningen: Rapportera alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19

Genom att rapportera alla misstänkta biverkningar av lä...

Hjälp forskarna förstå hur du som är 70+ upplever coronakrisen – gör din röst hörd

Hjälp forskarna förstå hur du som är 70+ upplever coronakrisen – gör din röst hörd

Den pågående coronapandemin utgör en förändring för all...

Annons:
Coronarapporten vecka 17: Indikation på fortsatt ökning

Coronarapporten vecka 17: Indikation på fortsatt ökning

Coronarapporten kan nu sammanfatta en månads data på hu...

Vilka tester ska användas vid covid-19?

Vilka tester ska användas vid covid-19?

Varje dag kommer ny forskning kring coronaviruset. Mång...

Risk för rekordår för fästingar

Risk för rekordår för fästingar

Fler fästingar än vanligt har sannolikt överlevt den ov...

Annons:
Coronarapporten vecka 16: Smittan kryper upp i åldrarna

Coronarapporten vecka 16: Smittan kryper upp i åldrarna

Fler äldre fyller nu i Coronarapporten, som bland annat...

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19

I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket or...

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj utanför San Francisco

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Coronarapporten vecka 15: Fler personer söker fysisk vård

Coronarapporten vecka 15: Fler personer söker fysisk vård

När coronarapporten för den senaste veckan summeras fin...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq