Ange ditt sökord

Vid en del hudsjukdomar är klådan som värst på natten. Hudläkaren ger dig sina bästa råd.  Foto: Shutterstock

Vid en del hudsjukdomar är klådan som värst på natten. Hudläkaren ger dig sina bästa råd. Foto: Shutterstock

Att sova när huden kliar

Det finns många orsaker till att huden kan klia och många lever med besvärande klåda. För de allra flesta upplevs klådan som värre nattetid, vilket kan drabba nattsömnen. I den här artikeln kan du läsa om tips på vad man själv kan göra för att hantera klåda och nattsömn bättre, från en läkare som är van att jobba med patienter med kliande hud.

Annons:

Många tillstånd kan göra att huden kliar. Till exempel kan man ha en specifik hudsjukdom där klåda är en del av symtomen. Exempel på det här är olika eksemsjukdomar – visste du att atopisk dermatit är en av de vanligaste hudsjukdomarna världen över? Psoriasis, kontaktallergi och svampinfektion är andra tillstånd i huden som kan ge klåda. Det är också vanligt att huden är torr och därför kliar. Detta ses framför allt hos äldre och på vinterhalvåret när luften är torr. Vissa lider av någon inre sjukdom som inte syns på huden men ändå kan ge klåda, till exempel diabetes, njursjukdom eller leversjukdom. Det är inte heller ovanligt att man har klåda utan att man lyckas hitta vad som ger upphov till det.

Därför är klådan värre på natten

Oavsett orsak blir klåda nästan alltid värre på nätterna. Anledningen till det är främst att man då inte har något annat som pockar på ens uppmärksamhet och avleder från känslan av klåda. Har man klåda utan att veta varför ska man självklart försöka utreda vad det beror på och på så sätt kanske behandla bort orsaken. Men många måste tyvärr leva med den besvärliga upplevelsen av att huden kliar. Det här kan förstås leda till sömnsvårigheter, något som ger ännu sämre förutsättningar för att orka hantera klådan.

Läkarens bästa råd för att lindra nattlig klåda

Tack och lov finns det några knep som hudläkare brukar rekommendera för att klara nätterna lite bättre om man lever med klåda:

  • Ha alltid en mjukgörande kräm/lotion nära sängen som gärna har stått i kylskåp under dagen eftersom både mjukgörande och kyla kan lindra klåda. Smörj så ofta du behöver.
  • Undvik att bli för varm, klä dig svalt och ha löst sittande kläder.
  • Undvik irriterande material som till exempel ull i pyjamas och sängkläder, eftersom det kan ge ökad klåda.
  • Undvik att klia. Nyp, klappa eller tryck i stället eftersom kliandet i sig leder till en ond cirkel med förvärrad klåda.
  • Ha kortklippta naglar och sov eventuellt med bomullshandskar om du kliar och river dig mycket i sömnen.

Har man mycket svårt att sova på grund av klåda kan ens läkare ibland behöva skriva ut allergiläkemedel som i vissa fall kan stilla klådan inför natten. Att leva med klåda kan vara mycket plågsamt och det krävs mycket av en person för att hantera att leva med det samtidigt som det måste tas på allvar i vården.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: