Ange ditt sökord

För barn visar sig atopisk dermatit ofta som böjveckseksem och klådan kan vara outhärdlig. Foto: Shutterstock

För barn visar sig atopisk dermatit ofta som böjveckseksem och klådan kan vara outhärdlig. Foto: Shutterstock

Allt om atopisk dermatit

Atopisk dermatit är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som går i skov med återkommande episoder av kliande hudutslag som ger upphov till hudsprickor och hudsmärta. Att klia förvärrar eksemen och det är viktigt att stoppa den onda ”klådcirkeln”. Det finns behandling med läkemedel och atopisk dermatit smittar inte.

Annons:

Om atopisk dermatit

Atopisk dermatit (AD) eller atopiskt eksem är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Äldre barn och vuxna kan också få atopisk dermatit. Sjukdomen beräknas drabba uppskattningsvis 25 procent av ungdomar och 10 procent av vuxna under någon period av deras liv. Mellan 20 och 46 procent av vuxna med AD har måttlig till svår sjukdom. Omfattningen av symptom utgör en betydande fysisk, psykisk och ekonomisk börda för de personer som är drabbade av sjukdomen.

Symtom

Huvudsymtomet är klåda och därefter kommer torra och röda utslag som kan fjälla. Om eksemet försämras kan det vätska sig. Sårvätskan blir grumlig och sårskorporna tjocka och gulaktiga. Barn får ofta eksem i arm- och knäveck, runt ögon, baksidan av lår och sätesregionen. Vuxna får ofta handeksem, men kan även ha långdragna eksem i ansiktet, på hals, rygg och bröst. Om man har atopisk dermatit kan man även ha andra symtom som astma och pollenallergi. Det är vanligt att de atopiska symtomen växlar under olika delar av livet.

Orsak

Den viktigaste orsaken är ärftlighet med en extra känslig hud som ofta är torr, klåd- och eksembenägen. Andra orsaksfaktorer som kan försämra eller framkalla nya eksemförändringar är exempelvis stark värme eller kyla, kroppsansträngning med svettning, varm tät klädsel, ylleplagg, uttorkning på grund av för mycket bad och dusch, psykiska faktorer, stress, infektioner, allergener i föda eller i luften. Många faktorer kan samverka och eksemet har ofta ett svängande förlopp vilket kan betyda att det blir bättre under vissa perioder och sämre under andra. Många blir bättre under sommaren då vi har luftigare kläder och får mer sol och vila.

Behandling

Huden behöver ofta mjukgörande medel för all framtid. Det finns inget botemedel, men det finns olika slags behandling för att få det under kontroll. Klådan framkallar en omedveten ovana att klia sig vilket i sin tur retar upp huden, och klådan blir värre. Det är viktigt att på alla sätt bryta denna ”klådcirkel”. Kortisonkrämer är ofta förstahandsvalet och läkaren väljer styrka och sammansättning beroende på eksemets svårighetsgrad, lokalisation och om det finns en infektionskomponent. Om kortisonet inte har tillräcklig effekt eller inte tolereras finns även kortisonfria alternativ i salvform. Ibland krävs antibiotikabehandling. Vuxna med svårare eksem kan ges medicinsk ljusbehandling och ibland används särskilda immunhämmande medel. I svåra fall kan kortisonbehandling behöva ges en till två gånger i veckan under mycket långa tidsperioder, för att undvika återfall. Det är viktigt att man inte avbryter kortisonbehandlingen tvärt när huden ser frisk ut, utan att man i stället långsamt glesar ut behandlingen.

För att lindra eksem och klåda

 • Smörj ofta och rikligt med mjukgörande kräm.
 • Undvik att torka ut huden så tvätta inte eksemet med tvål och vatten i onödan. Undvik vatten med klor som kan förvärra eksemet.
 • Ofta krävs behandling med kortison, som dämpar inflammation och lindrar klåda. Prova receptfri kortisonkräm eller salva i en vecka (dock ej för barn under två år utan läkares ordination). Blir det inte bättre, kontakta din vårdcentral.
 • Välj oparfymerad tvål, tvättmedel och undvik sköljmedel.
 • Tvätta alltid nya kläder innan användning för att eventuella kemikalier ska försvinna.
 • Använd plasthandskar på händerna om du diskar och har eksem på händerna.
 • Var noga med att skölja av händer och torka under armband eller ringar när du tvättat händerna.
 • Tänk på att inte ha för varmt inomhus då luftfuktigheten minskar när huset värms upp.
 • Torr och kallt vinterväder brukar ge större problem med eksem.
 • Använd ett tunt täcke och ha gärna svalt i sovrummet.
 • Eksem kan förvärras av dammiga miljöer.
 • Det är bra med luftig klädsel och undvik alltför varma kläder, då svettning kan öka klådan.
 • Använd gärna bomullskläder alternativt silke och bambu, då ylle och syntet kan irritera huden.
 • Eksem kan bli bättre av sol, men var försiktig eftersom hud med eksem är extra känslig. Barn under ett år ska undvika solen helt och äldre barn ska skyddas för att inte bränna sig.

Vid klåda

Att klia ger mer klåda så det är viktigt att bryta den negativa ”klådcirkeln”.

 • Försök att klappa försiktigt eller massera med hudlotion istället för att riva med naglarna.
 • Bomullsvantar kan hindra barn från att klia sönder eksem när hen somnar.
 • Håll naglarna kortklippta.
 • Att kyla ner eksemet kan minska klådan; ta ett svalt bad eller lägg en handduk och kylpåse på eksemet.

Om man inte blir av med eksem och klåda bör man kontakta sin vårdcentral, för att få hjälp.

Annons:

Källor:

doktorn.com

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: