Ange ditt sökord

Receptförskrivningen av mjukgörande krämer har mer än fördubblats sedan 2016. Nu stramas förskrivningen åt. Foto: Shutterstock

Receptförskrivningen av mjukgörande krämer har mer än fördubblats sedan 2016. Nu stramas förskrivningen åt. Foto: Shutterstock

Skärpta råd för recept på mjukgörande

Varje år förskrivs mjukgörande hudkrämer på recept för 100 miljoner kronor i Stockholm. Nu skärper regionen reglerna för receptförskrivningen.

Annons:

Läkemedel på recept blev kostnadsfria för barn 2016. Ett viktigt syfte med reformen var att inget barn skulle behöva avstå från läkemedel på grund av föräldrarnas ekonomi. Sedan reformen infördes har uttaget av receptläkemedel ökat till barn och unga.

En grupp läkemedel som sticker ut i statistiken över recept till barn och unga är mjukgörande hudkrämer. Krämerna innehåller fuktbindande ämnen som glycerol och karbamid, och används bland annat i behandlingen av eksem, psoriasis eller iktyos (vissa ärftliga hudsjukdomar).

Kraftig ökning av recept på mjukgörande

Sedan läkemedel på recept blev kostnadsfria för barn 2016 har förskrivningen av recept på mjukgörande krämer mer än fördubblats i åldersgruppen 0–17 år. Detta enligt Region Stockholms siffror. Statistik från Socialstyrelsen visar på samma trend i hela landet.

– Antalet diagnoser eksem, psoriasis eller iktyos har inte ökat under samma tidsperiod. Det indikerar att det finns en stor överförskrivning av mjukgörande krämer. Det kan ju hända att man har blivit mer medveten om vikten av att använda mjukgörande kräm, men det kan nog inte förklara den ökade förskrivningen, säger Lena Hagströmer, hudläkare och ordförande för Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar, till Dagens Nyheter.

Läkare vittnar också om att föräldrar utnyttjar systemet och använder kostnadsfri kräm som skrivits ut till deras barn med eksem. I sitt arbete träffar Lena Hagströmer patienter som säger att deras barn har eksem och ber att få hudkräm på recept till barnen. – Sedan berättar föräldrarna att flera i familjen använder mjukgörande krämer som en person i familjen har fått på recept, fortsätter Lena Hagströmer.

Krämerna finns bland annat i stor pumpflaska som kostar från cirka 200 kronor utan recept.

Nya regler kring förskrivning av mjukgörande krämer

För att minska förskrivningen skärper läkemedelskommittén i Stockholm nu sina rekommendationer om hur de mjukgörande krämerna ska användas och förskrivas. Mjukgörare ska bara skrivas ut med subvention, alltså inom rabattsystemet för läkemedel, till patienter med eksem, psoriasis eller iktyos. Alla andra patienter, i alla åldrar, ska hänvisas till egenvård. Krämerna kan köpas utan recept i stora pumpflaskor som kostar cirka 200 kr utan recept.

Ungefär var femte barn har eksem och omkring var tjugonde har kvar eksem i vuxen ålder. Cirka 2–3 procent av befolkningen har psoriasis och ungefär 200 patienter har iktyos.

– Patienter som inte har stora besvär utan enbart torr hud rekommenderas att köpa sina mjukgörande krämer själva. 100 miljoner kronor är mycket pengar. En del av dessa skulle kunna fördelas till andra patientgrupper och läkemedel, säger Lena Hagströmer.

Egenvård är viktigt

De nya rekommendationerna betyder inte på något sätt att man ska sluta att använda mjukgörande krämer. För de med eksem, psoriasis eller iktyos ska den förebyggande och mjukgörande behandlingen fortsätta som tidigare. Skillnaden blir att det blir viktigare att det verkligen finns en fastställd diagnos innan recept skrivs, och att läkaren får träffa det barn som ska ha receptet.

Det är också viktigt att egenvårda torr hud genom smörjning med mjukgörare eftersom det har effekt på livskvalitet och till exempel sömn. Det finns mjukgörare som innehåller karbamid, glycerol eller propylenglykol, var och en får testa sig fram till vilken mjukgörare som passar bäst. För de med torr hud utan bakomliggande hudsjukdom gäller dock nu att de får köpa den mjukgörande behandlingen utan recept och utan rabatt.

Så fungerar läkemedelsförmånen

Högkostnadsskyddet för läkemedel gäller för de allra flesta läkemedel på recept. Läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet (läkemedelsförmånen) är subventionerade med statliga medel, vilket innebär att staten betalar en del av kostnaden. Läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn under 18 år.

Myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, bestämmer vilka läkemedel som ska omfattas av högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskyddet minskar stegvis kostnaden för läkemedlen. Den maximala kostnaden är 2 400 kronor under en 12-månadersperiod räknat från det första inköpet.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: