Ange ditt sökord

Ögonrosacea kan leda till en rad symtom i ögonen, som t ex röda, torra, irriterade eller grusiga ögon. Foto: Shutterstock

Ögonrosacea kan leda till en rad symtom i ögonen, som t ex röda, torra, irriterade eller grusiga ögon. Foto: Shutterstock

Ögonrosacea (okulär rosacea) – orsak, symtom och behandling

Vid ögonrosacea (okulär rosacea) orsakar hudsjukdomen rosacea besvär i ögonen. Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som brukar visa sig genom hudrodnad, ytliga blodkärl och utslag.

Annons:

Rosacea är en sjukdom som kommer i skov. Det betyder att symtomen kan försvinna i perioder för att sedan återkomma. Majoriteten av de som har rosacea drabbas någon gång av ögonrosacea. Kopplingen mellan symtomen i huden och ögonrosacea är kanske inte något man naturligt tänker på, vilket gör att ögonproblemen kan misstänkas bero på någon annan sjukdom. Eftersom symtomen är ganska allmänna kan det t ex kopplas till ögoninflammation eller olika infektioner i ögonen. Ögonrosacea brukar uppkomma i samband med rosaceasymtom i huden, vanligtvis efter, men det kan också uppkomma utan märkbara hudsymtom.

De underliggande orsakerna till rosacea är okända och sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män. Det vanligaste tecknet på rosacea är utbrott med rodnad på kinderna, näsan eller pannan. Rosacea är en livslång sjukdom, men med rätt behandling och förebyggande åtgärder kan man ofta undvika utbrott under längre perioder.

Symtom på ögonrosacea

Några symtom på ögonrosacea är:

  • Röda ögon
  • Torra ögon
  • Irriterade ögon
  • Grusiga ögon
  • Trötta ögon
  • Svullna och lite röda ögonlockskanter

Symtomen på ögonrosacea och ögoninflammation kan tyckas snarlika. Rosacea drabbar vuxna, medan ögoninflammation är vanligt förekommande hos barn. Ögoninflammation uppkommer ofta i samband med förkylningar eller andra infektioner. Ögoninflammationer är smittsamma, och man bör vidta åtgärder för att inte sprida smittan. Tänk även på att allergier som t ex pollenallergi kan orsaka besvär i ögonen.

Behandling av ögonrosacea

De olika ögonsymtomen som uppstår vid rosacea kan ofta lindras med ögondroppar. Ögondroppar kan motverka torrheten och irritationen. Obehandlad ögonrosacea kan göra att man får ärr på hornhinnan, vilket i längden kan påverka synen. Ärr på hornhinnan kan göra att man blir ljuskänslig och upplever synen som dimmig. Vid svårare ögonrosacea som riskerar att skada ögonen kan behandling med antibiotika bli aktuell.

Det är också viktigt att undvika de saker som förvärrar rosacea. Några exempel är kryddstarka livsmedel, alkohol, stress, kraftigt solljus och läkemedel som vidgar blodkärlen.

När bör man söka vård?

Om du tror att du har rosacea i ögonen bör du kontakta en ögonläkare. Du kan kontakta en vårdcentral vid hudsymtom på rosacea.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: