Ange ditt sökord

Annons:
Stickning är hetare än nånsin, och har flera goda effekter på vår hälsa. Bild: Shutterstock

Stickning är hetare än nånsin, och har flera goda effekter på vår hälsa. Bild: Shutterstock

Äntligen är stickning både hälsosamt och trendigt!

Årets julklapp är det hemstickade plagget. Har du inte börjat sticka är det hög tid att sätta igång nu, för det är både hälsosamt och roligt.

Annons:

Vad som utses till årets julklapp brukar jag vanligen inte fästa någon större vikt vid. Innehållet i paketen jag ger bort i julklapp har de senaste 22 åren varit helt beroende av vad barnen skrivit på sina önskelistor. Vartefter barnen blivit äldre, och önskelistorna kortare, har jag smugit in andra klappar – sådant som de inte önskat sig. Sådant som jag tycker att de borde ha önskat sig, om de hade varit lite mer praktiskt orienterade. Jag är en mamma som älskar att sticka, därför tycker jag att familjen borde önska sig vantar, sockor och tröjor. Hemstickade såklart.

Min man har förstått att det till jul finns en möjlighet till att hålla sina fötter varma i raggsockor och samtidigt göra mig glad för att jag får en beställning på något hemstickat.

”Jag önskar mig ett par röda raggsockor”, säger han, och plirar på mig över läsglasögonen. Vilken lycka som är störst, min lycka över att få sticka något till honom, eller hans lycka när han öppnar paketet på julafton, är lite oklart.

Årets julklapp – det hemstickade plagget

I år utsåg HUI Research det hemstickade plagget till årets julklapp. När detta koras ska det som väljs leva upp till ett eller flera av följande kriterier:

  • Årets julklapp ska representera den tid vi lever i.
  • Det ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse.
  • Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

HUI:s motivering till valet av det hemstickade plagget lyder: ”I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära.”

Hos mig och min konstant stickande väninna mottogs naturligtvis valet av årets julklapp med stort jubel! Vi har ju länge vetat att stickning gör underverk för kropp, knopp och livskvalitet, men nu fick vi ju också ett kvitto på att vi är rätt i tiden. Vårt ständiga stickande och garnnystande på bussen, på möten, på resor och framför Tv:n är nu inte bara kreativt och hälsofrämjande, det är årets heta grej!

Stickning är hetare än någonsin

Intresset för stickning har ökat de senaste tio åren, och idag stickas det överallt. Vi träffas på stickcaféer, turas om att ha stickjunta hemma, eller ses via digitala kanaler med varsin stickning i händerna. Att vara en stickare är att vara del i ett sammanhang.  Internet och sociala medier bjuder på en outtömlig källa till information om stickning, mönster och garner, och via stickplattformar skaffar vi oss stickvänner över hela världen. Det är en vänlig värld där vi ger varandra glada tillrop, tips och komplimanger. Sura nättroll och gnäll göre sig inte besvär i stickvärlden!

Men varför stickar vi egentligen plagg för hand? Det är ju egentligen mer ekonomiskt att köpa färdiga plagg i butik än att själv tillverka dem. Ännu mer ekonomiskt, och miljövänligt, är det att köpa en begagnad tröja än att producera en ny. Garn är kostsamt, och att sticka en tröja tar många arbetstimmar.  Det måste finnas något annat som lockar oss stickälskare och motivera oss till att ruinera oss på mjuka garner och lägga timmar och dagar av vårt liv på ett par vantar eller en väst.

Att sticka är rena hälsokuren

Stickning är inte längre en nödvändighet, utan har blivit ett tillfälle för avkoppling och återhämtning. Det är något väldigt vilsamt över att göra något som går så långsamt. Många använder stickning som en form av meditation, och studier visar att handarbetet faktiskt kan ha samma positiva effekter på blodtryck och stressnivåer som yoga och meditation.

Ett enkelt stickprojekt, där du inte hela tiden måste avbryta rörelserna för att studera mönsterbeskrivningen, ger ett rytmiskt och nästan monotont rörelsemönster som är väldigt lugnande. Muskelminnet får styra händernas rörelse, och tankarna kan få vila en stund. Att göra de repetitiva rörelserna har i studier visat sig minska symtom av ångest, depression och stress.

Harvard Medical Schools Mind and Body Institute fann i en undersökning år 2007 att stickning sänker hjärtfrekvensen med i genomsnitt 11 slag per minut. Effekten på hjärtfrekvensen sågs inom bara några minuter av stickning. Genom att minska produktionen av stresshormonet kortisol kan stickning också sänka blodtrycket. Sannolikt bidrar dessa effekter i kroppen till det lugn vi känner efter en stunds repetitivt mumlande ”en rät, en avig, en rät, en avig”.

Om du i stället för ett enkelt projekt utmanar dig med ett klurigt flätmönster, eller en flerfärgsstickning där du hela tiden måste kika med ena ögat på mönstret, ja då får din hjärna sig ett rejält träningspass! Du kan behöva använda dina kunskaper i räkning och mätning, och hela tiden hålla dig fokuserad. Inte alltid så lätt för någon som jag, som har lite svårt att göra två saker samtidigt. Sitter jag med väninnan och pratar livets alla krångligheter är det säkrast att jag stickar raggsockor, för det kan jag nästan göra i sömnen. De krångliga flerfärgsmönstren i Fair Isle-stickning och hönsestrikk är stickning jag helst gör ensam. Min man har några gånger gjort misstaget att börja fråga mig saker mitt i en sådan krånglig stickning, och den vreden han mötte har lett till att han numera först försiktigt viskar: ”Får jag prata, eller räknar du maskor?”

En studie publicerad i The Journal of Neuropsychiatry fann att stickning kan minska risken för åldersrelaterad kognitiv försämring, det vill säga förstadium till demens. Studien visade också att stickning kan hjälpa till att lindra symtomen hos den som redan har utvecklat demens.

En medlemsundersökning som Knit for Peace gjorde bland 1 000 av sina medlemmar visade att 92 procent av de som hade dålig eller mycket dålig hälsa upplevde att stickning förbättrade deras välmående. De som hade besvär med smärta i fingrar och händer beskrev att stickningen höll fingerlederna starkare och smidigare. Samtidigt angav de att handarbetet var skönt distraherande. Den koncentration som stickning och virkning krävde minskade personens benägenhet att fokusera på värk och smärta. Det är också visat att lättare arbete som stickning kan stärka brosket i lederna och minska risken för framtida värk eller stelhet i händer och fingrar.

Sluta maska, börja sticka!

Stickning är alltså en riktig hälsokur, och numera tydligen även riktigt trendigt. Det är inget att vänta på, plocka upp stickorna och garnet och sätt i gång! Har du aldrig fått lära dig att sticka, eller är det så länge sedan att du glömt hur man gör? Ingen fara, internet svämmar över med instruktioner för att lära sig sticka, eller för att lära sig nya maskor och tekniker. Det går alldeles utmärkt att lära sig sticka, eller virka för den delen, via filmklipp på YouTube. Och kör det ihop sig kan du leta rätt på ett stickcafé där du bor, så får du vänlig proffshjälp, trevlig samvaro och nya vänskaper på köpet!

Sticka lugnt!

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: