Ange ditt sökord

Annons:
Bättre liv

Bättre liv

Här finner du artiklar kring motion, relationer och andra aktiviteter som är viktiga för ett friskare och lyckligare liv.

Sömnproblem? Numera finns effektiv digital hjälp
18 januari, 2021 Sömn & Stress Rekommenderad

Sömnproblem? Numera finns effektiv digital hjälp

Sömnstörningar är ett stort problem bland många svenskar och ett växande dilemma för barn- och ungdomar. Behandling online är effektivt, där Learning to Sleep i studier har visat sig ge 94 % förbättrad sömn efter genomgången behandling.

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom
21 april, 2020 Mage & Tarm Rekommenderad

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom

Tarmbarriären är människans första försvar mot farliga ämnen i tarmarna och systemet har många både fysiska och kemiska egenskaper. Tarmbarriärens funktion kan liknas vid ett filter. Den ska skydda mot skadliga ämnen och bakterier samtidigt som den ska ta upp näring från kosten. Senare års forskning har visat att mag-tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota), från munnen till tjocktarmen, men även på hud och slemhinnor, har betydelse för hälsa och sjukdom. Idag bedrivs omfattande mikrobiotaforskning i världen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan
3 februari, 2020 Bättre liv Rekommenderad

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan

Mikrobiotan eller tarmfloran har blivit ett populärt ämne, och med all rätt! Tack vare bakterier i tarmen tränas och regleras immunförsvaret, regleras vikt och ämnesomsättning och det skickas signalsubstanser och hormoner så att vi känner oss mätta, nöjda och lyckliga. 

Annons:
Ta kontrollen över din vikt – må bättre!
26 augusti, 2020 Bättre liv Rekommenderad

Ta kontrollen över din vikt – må bättre!

För att gå ner i vikt behöver vi ibland verktyg. I dag finns det ersättning för samtliga måltider, till exempel,  som ger dig bättre kontroll över vad du stoppar i dig och som kan hjälpa dig på vägen mot en hälsosammare vikt.

Annons:
Kärleken kan göra oss ”tokiga”
19 juni, 2024 Bättre liv

Kärleken kan göra oss ”tokiga”

Det pirrar i magen, hjärtat bultar och plötsligt är det omöjligt att tänka på någon annan än den som fångat ditt hjärta. Förälskelse skulle kunna jämföras med en beroendesjukdom menar Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Yoga för alla – 11 hälsofördelar
18 juni, 2024 Bättre liv

Yoga för alla – 11 hälsofördelar

Yoga är en omtyckt aktivitet som har sitt ursprung i att främja både kroppslig och mental hälsa. Med olika yogastilar kan du anpassa din träning efter dina individuella behov, vare sig det handlar om att öka styrka och balans eller att minska stress och främja återhämtning. En av de mest framträdande fördelarna med yoga är dess förmåga att hjälpa till med stresshantering och ångest samt lindra smärta och förbättra sömnkvaliteten.

5 fördelar med stretching
29 maj, 2024 Rörelseapparaten

5 fördelar med stretching

Känslan av att sträcka ut kroppen, att låta musklerna mjukna och lederna röra sig smidigt, är en förlösande upplevelse för många. Men utöver den omedelbara lättnaden och avslappningen som en stretchsession kan ge, finns det också vetenskapliga bevis för de mer långsiktiga hälsofördelarna. En djupgående undersökning av den senaste forskningen, utförd av danska forskare och fysioterapeuter, belyser de många positiva effekterna av stretching. Här ska vi utforska de olika fördelarna med stretching och även granska hur vårt nervsystem kan spela en roll i dessa processer.

Annons:
Compassion för en hållbar hälsa

Compassion för en hållbar hälsa

I en värld där stress och psykisk ohälsa tyvärr är allt för vanligt förekommande, finns det en strävan mot att hitta verktyg för att uppnå en hållbar hälsa, både fysiskt och mentalt. Ett sådant stråk av hopp leds av forskare som Christina Andersson, en legitimerad psykolog och medicine doktor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. Jag hade nöjet att intervjua henne och få en inblick i hennes tankar kring självmedkänsla, medkänsla och det som ger oss lycka, samt hur detta kan integreras i vår vardag.

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen
6 mars, 2024 Kvinnans hälsa

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen

Kampen för jämställdhet mellan könen är en lång och fortfarande pågående resa som kvinnor över hela världen har deltagit i sedan tidernas begynnelse. Internationella kvinnodagen den 8 mars, instiftad av FN 1977, är en årlig påminnelse om detta engagemang och en chans att reflektera över hur långt vi har kommit och hur långt vi fortfarande har att gå.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: