Ange ditt sökord

Drygt 80 procent av svenskarna tror att deras kosthållning är tillräckligt varierad för att de ska få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler.  Foto: Shutterstock

Drygt 80 procent av svenskarna tror att deras kosthållning är tillräckligt varierad för att de ska få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler. Foto: Shutterstock

Vi äter sämre än vi tror

Hur varierat vi äter skiljer sig i tanke och hur det faktiskt är. De flesta tror nämligen att de får i sig all nödvändig näring via kosten, men egentligen är det få som äter så pass varierat.

Annons:

Det visar en undersökning om kosthållning och kosttillskott som Apoteket har gjort med hjälp av Novus.

8 av 10 tror att de äter tillräckligt varierat

I undersökningen intervjuades över 1000 personer om deras syn på mat och välmående. Där framgick att fler män (87 %) än kvinnor (80 %) anser att de får i sig den näring de behöver via maten. 

Drygt 80 procent av svenskarna tror att deras kosthållning är tillräckligt varierad för att de ska få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler. Verkligheten ser däremot annorlunda ut; i själva verket är det bara 20 procent som äter så pass varierat. 

”Dagsbehovet” visar ditt näringsbehov

För att komplettera sin kost är en variant att äta kosttillskott, något som närmare en tredjedel (27 %) av de tillfrågade gör regelbundet. De vanligaste kosttillskotten är D-vitamin, multivitamin, C-vitamin och fiskolja/omgea-3. 

Inget kan dock ersätta en varierad kost, men som den här undersökningen visar kan det vara svårt att få till. Därför har Apoteket lanserat en ny tjänst – Dagsbehovet. I den presenteras de 20 viktigaste näringsämnena och hur mycket av olika livsmedel du behöver äta för att få i dig den dagliga rekommenderade dosen av ett visst ämne.

Dagsbehovet kan kort och gott vara en hjälp på traven för att ta reda på om du får i dig alla näringsämnen som du behöver. Testa på apoteket.se/dagsbehovet och se hur du ligger till.

Fakta om undersökningen

Totalt 1046 intervjuer genomfördes av Novus Sverigepanel 9-26 november 2015. Deltagarfrekvensen var 60 procent.

Målgruppen var den svenska allmänheten 18-79 år. 

Annons:

Källor:

Apoteket

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: