Ange ditt sökord

Att äta mer vegetariskt är både hälsosamt och gott. Foto: Shutterstock

Att äta mer vegetariskt är både hälsosamt och gott. Foto: Shutterstock

Vegetarisk kost minskar risk för stroke

Om man äter vegetarisk kost kan risken för stroke minska, enligt en ny studie publicerad i den medicinska skriften Neurology.

Annons:

Studien inkluderade två grupper av människor från Buddistiska grupper i Taiwan, där vegetarisk kost uppmuntras. Ungefär 30 procent av de 130 000 deltagarna var vegetarianer. De åt med andra ord inte kött eller fisk. Medelåldern var 50 år och ingen hade tidigare haft en stroke. Studien följde dessa individer under mellan sex och nio år och resultaten visar att vegetarianerna enbart hade hälften så stor risk för stroke som de personer som åt kött och fisk. Resultaten var densamma efter att forskarna hade justerat för kända riskfaktorer som högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. Detta ger ytterligare bevis för att vegetarisk kost hjälper till att förebygga alla typer av hjärt- kärlsjukdom.

Annons:

Källor:

Harvard medical school

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: