Ange ditt sökord

Fem minuters promenad varje halvtimme ger stora positiva hälsoeffekter. Foto: Shutterstock

Fem minuters promenad varje halvtimme ger stora positiva hälsoeffekter. Foto: Shutterstock

Vardagsrörelse sänker blodtryck & blodsocker

Data visar att för lite vardagsrörelse ökar riskerna för sämre hälsa, trots regelbunden träning. En ny studie pekar mot att fem minuters promenad varje halvtimme signifikant kan minska blodsocker och blodtryck. Dessutom blir man på bättre humör och känner sig piggare.

Annons:

Inte många studier har gett tydliga svar på hur ofta och hur länge man behöver kliva upp från stolen för att vinna en bättre hälsa. Nu har forskare vid Columbia universitet jämfört vad som händer med blodtryck, blodsocker, humör och kognitiva förmågor efter fem olika ”rörelsemönster”; promenera en minut efter varje 30 minuter av sittande, en minut efter 60 minuters sittande alternativt promenera fem minuter efter 30 minuters sittande eller fem minuter efter 60 minuter av sittande. Man önskade få reda på minsta mängd rörelse, för bästa möjliga hälsa.

Blodtryck & blodsocker påverkas positivt vid promenader

Resultatet visade att den optimala mängden rörelse var fem minuters promenerande efter varje halvtimme. Det var endast vid detta rörelsemönster som både blodtryck och blodsocker sänktes signifikant. Dessutom upptäckte man att denna mängd och frekvens av rörelse dramatiskt påverkade deltagarnas värden efter måltider – 58 procent minskning av blodsockerhöjning efter måltider, jämfört med om man satt hela dagen.

Även en minuts promenad varje halvtimme hade en viss positiv effekt på blodsockernivåerna under dagen medan att promenera en eller fem minuter varje timme inte visade några positiva effekter vad gäller blodsockret.

Man såg även att alla rörelsemönster bidrog till en signifikant minskning av blodtrycket jämfört med om man sitter still hela dagen. Forskarna menar att detta är en minskning av blodtrycket som kan jämföras med om man tränar varje dag under sex månader.

Minska trötthet & förbättra humöret med promenader

Resultaten visade även att alla rörelsemönster, förutom att promenera en minut varje halvtimme, gav signifikant minskning av trötthet och signifikant förbättring av humöret. Ingen av grupperna fick någon förbättring av sina kognitiva förmågor (exempelvis koncentration eller minne). Forskarna poängterar att resultaten om förbättrad energi och humör är viktig då människor tenderar att repetera beteenden som får dem att må bättre.

Kort om studien kring blodtryck & blodsocker 

Studiedeltagarna bestod av 11 personer i 40 till 60 års åldern och flertalet utan diabetes eller högt blodtryck, som fick sitta på ergonomiska stolar under åtta timmar. De fick endast resa sig upp när de skulle utföra sina promenader på löpband eller gå på toaletten. Man höll koll på deltagarna så att de inte rörde sig mer eller mindre än bestämt och mätte blodtryck och blodsockernivåer, vilket är två indikationer för kardiovaskulär hälsa. Deltagarna fick arbeta på datorn, läsa och använda sin mobil och de fick standardiserade måltider.

Nu pågår ny forskning där man testar 25 olika nivåer av promenader på en bredare grupp individer, för att utläsa hur det påverkar hälsan.

Förbättra ditt blodtryck och blodsocker med nya rutiner

Med andra ord visar forskning att vi under arbetsdagen behöver röra på oss regelbundet och relativt frekvent, som tillägg till regelbunden träning. Fem minuters promenad varje halvtimme verkar vara optimalt, men även en mindre mängd vardagsrörelse spridd över arbetsdagen kan signifikant minska risken för hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar.

Vad kan du göra för att få till en kortare rörelsepaus då och då under arbetsdagen? Det man vanligtvis brukar nämna är att ta trapporna i stället för hissen eller kliva av en hållplats tidigare för att promenera lite längre. Men kanske behöver alla med kontorsarbeten sätta ett pling på mobilen var och varannan halvtimme för att påminna sig om att gå en sväng runt kontoret, upp och ner för trapporna eller åtminstone ställa sig upp, gå på stället och göra några axelrullningar.

Vad kan du göra?

Här kan du läsa mer om högt blodtryck.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: