Ange ditt sökord

När tbc drabbar lungorna får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar som varar i flera veckor.  Foto: Shutterstock

När tbc drabbar lungorna får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar som varar i flera veckor. Foto: Shutterstock

Världstuberkulosdagen 2020: En av de tio främsta dödsorsakerna i världen

Den rådande pandemin innebär ett allvarligt hot mot folkhälsan men samtidigt ska vi komma ihåg att tuberkulos (tbc) är en av de tio främsta dödsorsakerna i världen och tuberkulos kvarstår som den mest smittsamma sjukdomen i världen. Under gårdagen, 24 mars, uppmärksammades därför internationella världstuberkulosdagen.

Annons:

I år är temat för Världshälsoorganisationens arbete med tbc “It’s time”, på svenska Det är dags. Syftet är att öka tillgången till behandling och se över finansieringen runtom i världen när det kommer till bekämpningen av tuberkulos.

Miljontals människor insjuknar i tuberkulos varje år

Varje år insjuknar miljontals människor i tuberkulos. Sverige är långt från det värst drabbade landet men Folkhälsomyndigheten beräknar att cirka 500 personer insjuknar årligen i landet. Av de rapporterade fallen beräknas 78 ha smittats i Sverige varav de flesta var över 60 år. Teorin är att de drabbade har haft tbc latent sedan tiden då smittan var mer förekommande i landet än den är idag.

Smittan återfinns dock i stora delar av världen och speciellt drabbat är sydostasien där åtta länder beräknas stå för två tredjedelar av alla fall. Under 2018 insjuknade 10 miljoner människor världen över och 1,5 miljoner avled till följd av tuberkulos. Över 200 000 av dessa var barn.

Stora ansträgningar för att minska smittspridningen

WHO och berörda myndigheter världen över har under de senaste tjugo åren genomfört stora ansträngningar för att begränsa smittspridningen. Arbetet har visar resultat och under samma tidsperiod bedömer man att närmare 60 miljoner liv har räddats. Men man kämpar i motvind.

Trots att sjukdomen är behandlingsbar och kan botas tyder däremot allt på att trenden går åt fel håll och att faktorer som läkemedelsresistens bromsar den positiva utvecklingen.

Strategi för att bekämpa tbc

För två år sedan, 2018, samlade WHO världsledare för att ta fram en gemensam strategi för att bekämpa TBC. I samband med detta lanserades en global kampanj, “FIND. TREAT. ALL”, innebörden är ungefär hitta, behandla, alla. Syftet är att uppmana världens ledare att ta fram nationella program och strategier för att hitta och behandla människor med TBC.

Den kampanjen fortsätter samtidigt som man lanserar ett tema för året, “It’s time”, det är dags, där man arbetar för att hitta bättre behandlingspatienter och öka andelen behandlade patienter.

Fakta symtom tuberkulos (tbc)

Vid tbc i lungor eller andra organ är det vanligt att den som blir sjuk känner sig svag, allmänt hängig, trött och aptitlös.

Symtom på tuberkulos:

  • Envis hosta.
  • Blod i upphostningarna.
  • BröstsmärtorTrötthet.
  • Aptitlöshet.
  • Långdragen feber

När tbc drabbar lungorna får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar som varar i flera veckor. Personen kan också få ont i bröstet och det kan i ovanliga fall förekomma blod i upphostningarna. Det är också vanligt att den sjuke blir hängig och trött samt tappar aptiten och därmed går ner i vikt. Feber och nattliga svettningar är också vanligt.

Annons:

Källor:

WHO, Folkhälsomyndighetern, Riksförbundet Hjärt-lung, Hjärt-lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: