Ange ditt sökord

Världsdiabetesdagen sätter fokus på alla de miljoner människor, stora som små, som lever med eller riskerar att insjukna i diabetes.  Foto: Shutterstock

Världsdiabetesdagen sätter fokus på alla de miljoner människor, stora som små, som lever med eller riskerar att insjukna i diabetes. Foto: Shutterstock

Den blå ringen är sedan 2007 den officiella logotypen för Världsdiabetesdagen. Foto: Shutterstock

Den blå ringen är sedan 2007 den officiella logotypen för Världsdiabetesdagen. Foto: Shutterstock

Världsdiabetesdagen uppmärksammas runt om i Sverige

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen och även i år är temat mat och mat som gör det lättare att leva med diabetes.

Annons:

Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med eller riskerar att insjukna i diabetes. 

Hot mot den globala hälsan

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen. Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Diabetes är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen. Genom resolutionen pekar FN på allvaret i den pandemiska utbredningen av sjukdomen i världen och manar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.

Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att Frederick Banting som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet är född 14 november.

Internationella Diabetesfederationen och den blå ringen logotypen

Årligen uppmärksammar Internationella Diabetesfederationen Världsdiabetesdagen på olika sätt. 2014-2016 är temat för dagen “Healthy eating and diabetes”. Den blå ringen är sedan 2007 den officiella logotypen för Världsdiabetesdagen.

Bakgrunden till logotypens utseende är att en cirkel i många kulturer betyder liv och hälsa. Den blå färgen reflekterar himlen som sammanför oss alla samt är FN flaggans färg. Logotypen togs fram för den världsomfattande IDF-kampanjen “unite for diabetes” där diabetes lyftes fram som ett stort hälsoproblem i världen och ett önskemål om att diabetes behövde uppmärksammas i en FN resolution.

Blåbelysta byggnader

En återkommande och världsomfattande tilldragelse är att en mängd byggnader runt om i världen belyses i blått på Världsdiabetesdagen.

Förhoppningsvis medför det här att allmänheten uppmärksammar att det är något speciellt med den 14 november.

Världsdiabetesdagen i Sverige 2015

Diabetesförbundet uppmärksammar dagen tillsammans med Nationella Diabetesteamet. Runt om i landet pågår det aktiviteter där man precis som föregående år sätter fokus på temat mat som gör det lättare att leva med diabetes.

På många platser i Sverige är diabetesföreningarna aktiva på olika sätt inför och under dagen. Här hittar du ett kalendarie för de aktiviteter som pågår för att uppmärksamma Världsdiabetesdagen. På Doktorn.com har vi samlat alla artiklar kring diabetes här.

Annons:

Källor:

Diabetesförbundet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: