Ange ditt sökord

Den engelska premiärministerns bostad, 10 Downing Street, belyst i blått för att uppmärksamma Världsdiabetesdagen den 14 november. Foto: Shutterstock

Den engelska premiärministerns bostad, 10 Downing Street, belyst i blått för att uppmärksamma Världsdiabetesdagen den 14 november. Foto: Shutterstock

Världsdiabetesdagen 2013

I över 20 år har Världsdiabetesdagen arbetat med att uppmärksamma diabetes runt om i världen. I år fyller dessutom Svenska diabetesförbundet 70 år, något som man kommer att fira rejält.

Annons:

Världsdiabetesdagen (Worlds Diabetes Day) startades av International Diabetes Federation och Världshälsoorganisationen (WHO) och sedan 2007 är även FN med i arbetet mot att bekämpa ökningen i världen av diabetes. Att dagen för firande är den 14 november beror på att Frederick Banting är född 14 november, det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet.

Världsdiabetesdagen i Sverige 2013

Den 14 november firar Svenska diabeteförbundet 70 år med en forskningsdag på Sheraton hotell och en fest i Blå hallen i Stockholms stadshus. 

Varje år uppmärksammas diabetes dessutom i media och via lokala diabetesföreningar runt om i landet, på diabetesförbundets hemsida hittar du mer information. Temat i år är samma som föregående år då man 2009 tog ett beslut att under åren 2009 till 2013 ska fokusera på begreppen utbildning och prevention. 

70 år i ryggen

Föreläsningarna som hålls på Sheraton hotell den 14 november kommer att fokusera på hur man ska ta sig an morgondagens diabetesforskning. 

Bland annat kommer Åke Lernmark, som menar att typ 1-diabetes går att förutsäga, föreläsa under dagen. Du kan se seminariet och föreläsningarna direkt via diabetesförbundets hemsida. På kvällen festar man loss i Blå hallen med underhållning från bland Martin Stenmarck, Sarah Dawn Finer och Kalle Moraeus. Konfrencier för kvällen är Carl Jan Granqvist som själv är diabetiker. 

FN-resolution

Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Unikt – eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen.

Resolutionen innebär att FN ser allvaret i den pandemiska utbredningen av diabetes i världen och samtidigt uppmanar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.

Världsdiabetesdagen och den blå logotypen

Den blå ringen är sedan 2007 den officiella logotypen för WDD (World Diabetes Day), Världsdiabetesdagen. Bakgrunden till logotypens utseende är att en cirkel i många kulturer betyder liv och hälsa.

Tanken är att den blå färgen reflekterar himlen som sammanför oss alla samt är FN flaggans färg och logotypen togs fram för den världsomfattande IDF-kampanjen “unite for diabetes” där diabetes lyftes fram som ett stort hälsoproblem i världen.

Blå byggnader

Varje år brukar en återkommande och världsomfattande tilldragelse vara att en byggnader belyses i blått på Världsdiabetesdagen.

Man hoppas att det medför att allmänheten uppmärksammar att det är något speciellt med den 14 november. På bilden ovan, läkemedelsföretaget MSD’s kontor i Rotebro belyst i blått.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: