Ange ditt sökord

Cirka 50-100 personer i Sverige drabbas årligen av meningokocksjukdom.Det är inte ovanligt med livslånga komplikationer som dövhet eller amputation. Foto: Shutterstock

Cirka 50-100 personer i Sverige drabbas årligen av meningokocksjukdom.Det är inte ovanligt med livslånga komplikationer som dövhet eller amputation. Foto: Shutterstock

Världsdag för att uppmärksamma hjärnhinneinflammation

Den 24 april är det World Meningitis Day, en internationell dag för att öka den allmänna kunskapen om den allvarliga sjukdomen hjärnhinneinflammation, dess snabba sjukdomsförlopp och vikten av att upptäcka symptomen i tid.

Annons:

Meningit, som är mer känd som hjärnhinneinflammation, är en mycket allvarlig och potentiellt dödlig sjukdom som kan orsakas av meningokocker. Även om det är relativt ovanligt drabbas cirka 50-100 personer i Sverige årligen av meningokocksjukdom som har en dödlighet kring 10 procent. För de som överlever är det inte ovanligt med livslånga komplikationer som dövhet, amputation, hjärnskador eller epilepsi. Temat för årets World Meningitis Day är också just det, livet efter hjärnhinneinflammation.

Hjärnhinneinflammation kan snabbt utvecklas och bli allvarligt

Invasiv meningokockinfektion kan initialt visa relativt vanliga symtom som feber, frossa, huvudvärk och kräkningar men kan på bara några få timmar utvecklas med en betydligt allvarligare sjukdomsbild.

Tidig läkarvård är avgörande för utgången av sjukdomen och med världsdagen är förhoppningen att öka kunskapen och att fler blir medvetna på symtomen i tid.

Tio procent bär på meningokockbakterien

Omkring tio procent av befolkningen bär på meningokockbakterien men endast i enstaka fall orsakar den sjukdom. Årligen drabbas cirka 50-100 personer i Sverige av sjukdomen som har en dödlighet kring 10 procent.

För de som överlever är det inte ovanligt med förödande livslånga komplikationer som dövhet, amputation, hjärnskador eller epilepsi. Statistiken visar att det är små barn under 1 år som är mest utsatta för sjukdomen, men även tonåringar 15-19 år och unga vuxna löper större risk att drabbas. På senare år är det också ett större antal äldre som insjuknat.

Sprids som luftburen droppsmitta

Meningokocker sprids främst som en luftburen droppsmitta, till de övre luftvägarna, exempelvis via nysningar och pussar. Därför drabbas oftast personer som vistas i miljöer med täta och nära kontakter, som familjeliv, på skolor och universitet eller i miljöer där man bor tätt inpå varandra. Sociala faktorer som fest, rökning, salivutbyte och så vidare ökar risken att smittas och därför ser man att tonåringar riskerar att drabbas mer frekvent. I en del länder, däribland grannlandet Norge, ges därför meningokockvaccin till just ungdomar.

Meningokockvaccin ingår idag inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige vilket gör att man själv får ta beslut om och betala för vaccinationen för att skydda sig själv och/eller sina barn.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: