Ange ditt sökord

Astma hos barn har ökat med 50 procent under de senaste åren. Foto: Shutterstock

Astma hos barn har ökat med 50 procent under de senaste åren. Foto: Shutterstock

Världsastmadagen den 6 maj

Tisdagen den 6 maj infaller Världsastmadagen och det uppmärksammar Astma- och Allergiförbundet tillsammans med de lokala Astma- och Allergiföreningarna runt om i landet. Fokus ligger i år på barnallergiåret.

Annons:

Global Initiative for Asthma, Gina, räknar med att fler än 300 miljoner människor har astma. Världsastmadagen uppmärksammas över hela världen den första tisdagen i maj varje år.

Informerar på apotek

Astma- och Allergiförbundets lokalföreningar kommer under dagen och veckan att finnas på ett femtiotal olika Apotek Hjärtat runt om i landet. Föreningarna kommer att informera om det pågående Barnallergiåret 2013 – 2014, dela med sig av kunskaper och erfarenheter och välkomna nya medlemmar.

Under sommarmånaderna kommer Apotek Hjärtat att sälja Svalanpins till stöd för Astma- och Allergiförbundets Barnallergifond. Varje svala som säljs bidrar till att ge barn med astma och allergi en möjlighet att glömma sin sjukdom en stund, kanske genom ett bidrag till en cykel eller till ett sommarläger.

Astma hos barn 

Astma hos barn har ökat med 50 procent under de senaste åren, från 6 till 9 procent enligt Miljöhälsorapporten 2013. Det är den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn i Sverige.

–  Det ska verkligen bli spännande att möta allmänheten under Världsastmadagen, då vi får möjlighet att finnas ute på apoteken för att informera om vårt arbete under Barnallergiåret, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet. 

Under Barnallergiåret vill man sätta fokus på barns allergisjukdomar och arbeta för en bättre skolmiljö för alla våra barn. När Barnallergiåret är avslutat är målet att man ska ha höjt nivån av kunskap och insikt om barnallergi. 

– Vi ska inte längre ha barn som får fel mat eller blir sjuka av innemiljön i skolan. Vi ska ha bytt utanförskap till innanförskap, säger Maritha Sedvallson.

Fakta Världsastmadagen

Världsastmadagen instiftades 1998 av GINA (the Global Initiative for Asthma) med syftet att förbättra kunskapen och medvetandeheten om astma runt om i världen. Dagen infaller varje år den första tisdagen i maj.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: