Ange ditt sökord

Foto: Stiftelsen Göra Gott

Foto: Stiftelsen Göra Gott

UngCancers grundare Julia Mjörnstedt får årets Göra gott-stipendium

Julia Mjörnstedt drabbades 21 år gammal av tjocktarmscancer. Genom sina egna upplevelser och frustration vände hon situationen och skapade UngCancer, något som kom att bli ett stöd och en inspiration för andra unga cancerdrabbade. 

Annons:

För sitt arbete får nu Julia Mjörnstedt årets Göra gott-stipendie. Ett pris instiftat av Kia Orback Petterson för att lyfta fram unga människor som gör gott och låta dessa inspirera andra. 

Frustration blev inspiration

På UngCancers hemsida berättar Julia Mjörnstedt om frusterationen att det inte fanns någonstans att vända sig för att få träffa och prata med andra i samma situation. 

De befintliga organisationerna är inriktade på specifika cancersjukdomar och situationen ledde till att Julia Mjörnstedt kände sig ensam i sin situation.  Hon reste runt och berättade om sina erfarenheter och upptäckte att det fanns ett behov för unga cancerpatienter att ha någonstans att vända sig för stöd, inspiration och där man kunde utbyta erfarenheter.

UngCancer

Tillsammans med Hanna Wekell, Anna Gustavsson och Josefine Van Ginhoven startade Julia Mjörnstedt UngCancer 2010. 

UngCancer släppte tidigare i år en film, “Det är okej att känna” (se filmen i bloggen), där man har filmat ett antal modiga personer med cancer som öppet berättar att det är helt okej att känna känslor, upp som ner, när man har fått ett cancerbesked. Mycket i tonaliteten hos UngCancer handlar om att acceptera hela kedjan, från besked och fakta kring sjukdomen till personliga trauman och upplevelser. Man får helt enkelt tycka att livet är skit och UngCancer vill att du ska ha möjligheten att träffa andra som tycker och tänker samma sak.

Passionerad banbrytare

Stiftelsen Göra Gott beskriver i ett uttalande Julia Mjörnstedt som “en passionerad banbrytare som vände en svår situation till något värdefullt för tusentals unga i Sverige”.

UngCancer får nya medlemmar hela tiden och man har förstått att luckan som man ville fylla var enorm. Själva skriver UngCancer att responsen också har varit överväldigande, från politiker till vårdpersonal och anhöriga som hört av sig och berättat vilket efterlängtat initiativ UngCancer var.

Att drabbas av cancer

Ett stort antal människor får varje år ett positivt cancerbesked. Den grupp som UngCancer vill fånga är unga vuxna, alltså personer som hamnar mellan barn- och vuxenvärlden. 

UngCancer riktar sig till just den gruppen genom att informera, sprida kunskap, knyta kontakter och hålla föreläsningar runt om i landet. Själva skriver de att målet är att i framtiden öka antalet föreläsningar och träffar runt om i landet för att kunna nå fler unga vuxna med cancer. Me deras egna ord, “vi är de unga cancerdrabbades röst utåt”. 

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: