Ange ditt sökord

Små möjligheter att påverka sin arbetssituation tros vara en av anledningarna till att många läkare drabbas av utmattning. Foto: Shutterstock

Små möjligheter att påverka sin arbetssituation tros vara en av anledningarna till att många läkare drabbas av utmattning. Foto: Shutterstock

Unga kvinnliga läkare drabbas av utmattning

Allt fler unga kvinnliga läkare i landet drabbas av utmattningssyndrom, vilket är en mycket oroande utveckling.

Annons:

Det rapporterar Sveriges radio.

Ökning inom ett visst åldersspann

Ersta sjukhus, Sveriges läkarförbund samt Afa försäkring, som betalar ut sjukskrivning till långtidssjukskriva läkare, konstaterar gemensamt att det föreligger en ökning de senaste fem åren.

2010 var 2,7 per 1 000 sysselsatat kvinnliga läkare sjukskrivna, 2014 var samma siffra 5,4 och 2015 landade siffran på 8,6. Det är särskilt åldergruppen 30-35 år där utmattningssyndrom och sjukskrivning ökar.

AT- och ST-läkare drabbas

Alexander Wilczek är verksamhetschef och överläkare på Ersta sjukhus där vårdpersonal med utmattningssyndrom tas emot.

Till Sveriges radio konstaterar Alexander Wilczek att det aktuella åldersspannet där man ser en alarmerande ökning är just den åldern då man är AT- och ST-läkare. Utvecklingen, menar Alexander Wilczek, är mycket oroande.

Små möjligheter att påverka

Läkarförbundet menar att en anledning till att antalet unga kvinnliga läkare med utmattningssyndrom ökar är att man tidigt får stort ansvar i arbetslivet.

I kombination med att samtidigt erbjudas få och små möjligheter att påverka sin arbetssituation leder det till att läkarna drabbas av utmatnting med långa sjukskrivningar till följd.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: