Ange ditt sökord

Att mäta stråldosen i tuggummin kan underlätta för att snabbt sätta in rätt behandling vid större olyckor eller terrordåd. Foto: Shutterstock

Att mäta stråldosen i tuggummin kan underlätta för att snabbt sätta in rätt behandling vid större olyckor eller terrordåd. Foto: Shutterstock

Tuggummi kan rädda liv vid strålningsolycka

Tuggummi i fickan kan visa om du fått en farlig stråldos i kroppen vid en olycka eller ett terrordåd och kan därmed bidra till att rätt vård sätts in snabbare.

Annons:

Det visar forskning från Linköpings universitet.

Dosimeter

För att mäta och indikera vilken stråldos en person som exemeplvis jobbar vid ett kärkraftverk utsätts för bär de anställa en dosimeter. 

Vid en eventuell olycka är informationen om stråldosen du utsatts för viktig för att rätt behandling snabbt ska kunna sättas in.

Enklare lösning

Vid en eventuell olycka där allmänheten utsätts för radioaktivitet krävs dock enklare lösningar. Det är, menar forskarna bakom studien, inte rimligt att alla människor bär med sig dosimeter. 

Man beslöt sig därför att titta närmare på vardagliga saker många bär i fickan eller väskan för att hitta material i och omkring kroppen där man skulle kunna upptäcka och mäta strålning efter att man blivit utsatt. 

Tuggummi kan rädda liv

Av en slump testade forskarna tuggummi och upptäckte att när sötningsmedlet xylitol i tuggummit bestrålas bildas ämnen som kan spåras flera dagar efter händelsen. 

Det som händer är att när xylitol träffas av joniserande (radioaktiv) strålning uppstår så kallade fria radikaler som bevaras i det kristallina materialet och som sedan kan läsas av, även lång tid efter själva strålningstillfället.

Mätning av stråldos livsviktig

Forskarna ser många användningsområden, till exempel i samband med kärnkraftsolyckor eller möjliga terrordåd då man snabbt måste kunna mäta stråldosen hos ett stort antal människor.

Om några människor då haft tuggummin i fickan kan man genom att mäta stråldosen i tuggummit sätta in korrekt medicinsk behandling på en gång och snabbare lokalisera de som har störst vårdbehov. 

Annons:

Källor:

Linköpings universitet. Avhandling: Chewing gum and human hair as retrospective dosimeters av Axel Israelsson. Linköping University Medical Dissertations No 1408, september 2014

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: