Ange ditt sökord

Studien visar att man med fördel kan dricka tre koppar kaffe om dagen och därmed skydda hjärtat. Foto: Shutterstock

Studien visar att man med fördel kan dricka tre koppar kaffe om dagen och därmed skydda hjärtat. Foto: Shutterstock

Tre kaffekoppar om dagen bra för hjärtat

Vanligen brukar personer med hjärtrytmrubbningar få rådet att undvika kaffe och te, men nya studier visar att de koffeinhaltiga dryckerna faktiskt kan vara bra för hjärtat.

Annons:

Det visar en ny studie från Australien, vars resultat har publicerats i tidskriften JACC: Clinical Electrophysiology.

Studie med stort patientunderlag

Vad de australienska forskarna gjorde var att analysera flera populationsstudier för att undersöka sambandet mellan koffeinintag och hjärtrytmrubbningar såsom förmaksflimmer. Den ena studien omfattade nästan 230 000 personer och den andra 116 000 personer. I båda fallen såg man att de som drack kaffe hade lägre risk att drabbas av förmaksflimmer, hela 6 respektive 13 procent.  

Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, kommenterar forskningsresultatet som jätteintressant. Dels för att studien visar att kaffe inte är farligt och dels för att det till och med är skyddande mot arytmier. Vidare anser hon att det är en solid sammanställning med ett stort patientunderlag. 

OK för personer med arytmier att dricka kaffe

En kopp kaffe innehåller ungefär 95 milligram koffein. Varför just koffeinhaltiga drycker kan ha en skyddande effekt på hjärtat är att det är en stark antioxidant, men också för att koffein blockerar effekten av en särskild kemikalie som kan främja förmaksflimmer. 

Studien visar att man med fördel kan dricka tre koppar kaffe om dagen och därmed skydda hjärtat. Tre kaffekoppar motsvarar ungefär 300 milligram koffein. Det här är en uppfattning som går tvärt emot vad man tidigare har trott, men forskarna menar att det är en missvisande syn och att personer med arytmier inte behöver vara rädda för att dricka kaffe eller te.

Energidrycker ska helst undvikas

Som med så mycket annat här i livet är överkonsumtion inget som rekommenderas, så även vad gäller koffein. För mycket koffein är inte bra för personer med hjärtrytmrubbningar och de bör därför inte dricka energidrycker, eftersom dessa kan innehålla uppemot 500 milligram koffein per burk. 

Fakta hjärtrytmrubbningar 

Arytmier eller hjärtrytmrubbningar är ett samlingsnamn för olika tillstånd där hjärtats rytm inte slår normalt. Det kan till exempel slå för fort, för långsamt eller oregelbundet. Den vanligaste hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer, som minst 300 000 svenskar lider av. Utan behandling kan förmaksflimmer leda till stroke. 

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: