Ange ditt sökord

Tomatgener ger lovande resultat mot hjärntumör

Tomatgener ger lovande resultat mot hjärntumör

Tomater är inte bara gott utan kan även komma att användas som framtida behandling inom genterapi. Det visar nya forskningsresultat från Lunds universitet.

Annons:

Det låter onekligen häpnadsväckande att en tomatplanta skulle kunna användas i cancerbehandling. Professor Jure Piskur vid Bilogiska instiutionen, Lunds universitet, förklarar att det handlar om så kallade självmordsgener, som kan få celler att dö. I tomaten är den aktuella genens egentliga uppgift att producera små byggstenar till plantans arvsmassa. Men i kombination med AZT-medicin tycks tomatgenen förstöra cancercellerna. AZT-medicin är ett läkemedel som först utvecklades i kampen mot hiv-virus.

Jure Piskur har tillsammans med kollegor från Stockholm, Köpenhamn och Lund nyligen publicerat sina forskningsresultat och slutsatser att denna tomatgen tycks vara värdefull vid framtida genterapibehandling mot hjärntumörer. Arbetet redovisas i tidskriften Neuro Oncology.

Tanken med genterapi är att införa en främmande gen i patientens cancerceller. I kombination med en viss medicin kan den införda genen förhoppningsvis få cancercellerna att dö. Tumören försvinner inte, men man kan mota undan sjukdomen ett par år.

Fakta

Jure Piskur kom i kontakt med cancerforskning av en slump. Själv är han forskare inom molekylär evolution, intresserad av bland annat hur enzymer har utvecklats genom årmiljonerna. Enzymer är proteiner som sätter igång eller skyndar på olika kemiska reaktioner i kroppen. Jure Piskur har studerat enzymer i en lång rad olika organismer, allt ifrån bakterier till djur. Den aktuella tomatgenen kodar för ett enzym som heter tymidinkinas.


Vill du läsa fler nyheter och artiklar? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: