Ange ditt sökord

Osäkra anställningsformer kan enligt studien ge problem som känningar i magen, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och panik. Foto: Shutterstock

Osäkra anställningsformer kan enligt studien ge problem som känningar i magen, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och panik. Foto: Shutterstock

Tillfällig anställning ökar risk för psykisk ohälsa

Allt fler är tillfälligt anställda något som kan leda till oro, panik och ångest. 

Annons:

Det visar en ny svensk studie baserad på en enkätundersökning med svar från 1 000 svenskar. Nu vill forskarna gå vidare med fler undersökningar och intervjua fler personer för att på allvar se hur tillfäliga anställnignar påverkar människor hälsa.

Olika faktorer påverkar den psykiska hälsan

Studien visade bland annat att faktorer som längden på anställningen och formen på kontratet visade sig ha starka samband med psykiska besvär.

Anna-karin Waenerlund, doktorand vid instutitionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, intervjuas av SVT i samband med studien. Hon har baserat sin avhandling på den nya studien och även om hon hade väntat sig att osäkra anställningar skulle visa sig negativt för hälsa blev hon ändå förvånad över hur vanligt det var.

Nästan hälften påverkade

Enligt enkätundersökningen hade nästan hälften av personerna som hade haft de mest osäkra anställningarna under en lång tid upplevt psykisk ohälsa. Förutom själva enkätundersökningen som pågick en längre tid ingick även djupgående studier med totalt tolv personer i studien. 

Sambandet mellan osäker anställningsform och psykisk ohälsa som oro, ängslan och ångest var tydligt enligt forskarna. Personer i studien med osäkra anställningsformer uppgav även problem som känningar i magen, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och panik.

Se över tillfälliga anställningar

Anna-Karin Waenerlund berättar om begreppet “långtidstillfälliga”, det vill säga en andel svenskar som fastnar i tillfälliga anställningar utan möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hon anser att det beror bland annat på att anställningskontrakt utnyttjas av arbetsgivare.

Ett steg i att förbättra den psykiska hälsan hos tillfälligt anställda kunde därför vara att se över just tillfälliga anställningar och hur länge dessa ska få pågå.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: