Ange ditt sökord

Vanliga symtom på tarmcancer är blod i avföringen.  Foto: Shutterstock

Vanliga symtom på tarmcancer är blod i avföringen. Foto: Shutterstock

Snart införs tarmcancerscreening i fler regioner

Annons:

Cancer i tjock- och ändtarmen är den tredje vanligaste cancerformen. Snart verkar fler regioner kunna erbjuda allmänheten screening för att upptäcka cancern så tidigt som möjligt.

Det är avgörande att tarmcancer upptäcks på ett tidigt stadie så att man kan sätta in rätt behandling i god tid. Vid sen upptäckt av cancer minskar chansen att överleva kraftigt.

Inte alla regioner

Baserat på erfarenheter från den så kallade SCREESCO-studien och på slutsatser från en nationell arbetsgrupp har Regionala cancercentrum i samverkan rekommenderat regionerna att starta en nationell allmän screening för tjock- och ändtarmscancer för alla kvinnor och män i Sverige i åldern 60-74 år från och med i år.

Hittills har enbart region Stockholm och Gotland erbjudit screening men under nästa år kommer nu alltså 14 av 21 regioner erbjuda screening för att upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede, det uppger Sveriges radio.

Får lämna prov för analys

Metoden innebär att patienten får lämna ett avföringsprov som analyseras.

Om det visar sig att avföringen innehåller blod så blir man kallad till sjukhuset för undersökning.

Symtom på tarmcancer

Om man uppvisar symtom ska man alltid kontakta vården. Många av symtomen behöver dock inte betyda cancer. Det kan till exempel handla om godartade tumörer.

De vanligaste symtomen på tarmcancer är:

  • Blod eller slem i avföringen
  • Oförklarlig viktnedgång
  • Avföringen kan få annan färg och form

Om du har blod eller slem i avföringen, eller känner dig orolig, kontakta alltid vården.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: