Ange ditt sökord

Tajgafästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den som nu finns i landet.  Foto: Shutterstock

Tajgafästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den som nu finns i landet. Foto: Shutterstock

Tajgafästingen med farligare TBE-variant verkar sprida sig

Tajgafästingen har invandrat österifrån och kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den vi nu har i landet.

Annons:

Taigafästingen kan också bära på traditionella smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma.

Sprider sig i nya områden

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samlar varje år in fästingar från olika delar av landet för att få en bild av hur situationen ser ut. Tajgafästingen är inte ny i landet men vid förra årets stora insamling hittades den i norrländska inlandskommuner. Tidigare har tajgafästingen bara hittats längs Norrlandskusten.

Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på att tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Farligare TBE-fästing

Tajgafästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den som nu finns i landet. Taigafästingen kan också bära på borrelia och anaplasma.

– Tajgafästingen ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och Finland. Både den och vanlig fästing har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa. Betydelsen av att fästingar sprids norrut och sambandet med en eventuell ökning av fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd, säger Anna Omazic.

– Men man bör tänka på att fästingar är effektiva smittbärare och att deras utbredning påverkas av klimatförändringen.

Ber om hjälp att samla in fästingar

SVA ber nu åter om hjälp med att samla in fästingar. Denna gång vänder sig myndigheten till människor i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Fästingen får gärna ha suttit på tama eller vilda djur, människa eller hittas fri i miljön.

Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF. Projektets övergripande mål är att stärka samhällets beredskap inför hotet om fler och nya infektionssjukdomar, som kan drabba både djur och människor. Den snabba uppvärmningen i norr öppnar till exempel för fästingar som kan bära med sig farliga smittämnen på sin väg norrut i den nordiska regionen och i Ryssland. SVA kommer under våren att gå ut med ytterligare ett upprop, då om insamling av exotiska fästingar från hela Sverige.

Fakta Så skickar du in din fästing till SVA

Förpacka fästingen i en väl försluten plastpåse, och därefter en plastpåse till. Om fästingen lever lägg den i frysen ca en timme innan den skickas. Om fästingen är blodfylld får du gärna lägga lite papper eller annat skydd runt fästingen så att den klarar transporten utan att gå sönder. Flera exemplar får skickas in. Först ska man dock fylla i ett anmälningsformulär på SVA:s webb. Glöm inte att märka förpackningen genom att texta ditt för- och efternamn samt mobilnummer, uppmanar SVA. Insamlingen startar 2 maj 2019 och pågår till 31 oktober 2019.

Annons:

Källor:

SVA

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: