Ange ditt sökord

Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten menar att utbredningen av TBE skulle vara ännu större om inte så många redan vaccinerade sig.  Foto: Shutterstock

Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten menar att utbredningen av TBE skulle vara ännu större om inte så många redan vaccinerade sig. Foto: Shutterstock

TBE ökar – trots att rekordmånga vaccinerar sig

Den fästingburna smittan TBE sprider sig över landet, ändå vaccinerar vi oss som aldrig förr. Enligt Folkhälsomyndigheten är det hittills 162 personer som insjuknat i TBE i Sverige, vilket är den näst högsta siffran som uppmätts så här långt in på sommaren.

Annons:

Samtidigt rapporterar flera läkemedelsbolag att försäljningen av vaccindoser har fördubblats på bara tre år. 

Tre vaccindoser mot TBE är att rekommendera

TBE (tick-borne encephalitis eller fästingburen hjärninflammation som det heter på svenska) är en fästingburen sjukdom som kan orsaka hjärntrötthet, talrubbningar och förlamning. Sjukdomen orsakas av ett virus som en del fästningar bär på. 

För att skydda sig mot TBE så kan man vaccinera sig. För att få ett fullgott skydd krävs två, men helst tre, vaccindoser. Därefter sker en påfyllnadsdos och förstärkningsdoser för att bibehålla skyddet. 

Utan vaccinering hade TBE ökat ännu mer

I år har vädret, med en lagom variation på värme och nederbörd, varit särskilt gynnsamt för de små krypen. Statistik visar att smittan stadigt har ökat i flera decennier och även spridit sig till större delar av landet. 

Tyvärr finns inga register över vilka som tar TBE-vaccin, men man kan se att försäljningen av vaccindoser ökar. Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten menar att vi därför kan anta att utbredningen av TBE skulle vara ännu större om inte så många redan valde att vaccinera sig. 

Om man vill vaccinera sig mot TBE kan man exempelvis vända sig till sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning. Även barn från 1 års ålder kan TBE-vaccinera sig. 

Läs mer om TBE här

Annons:

Källor:

Sveriges radio 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: