Ange ditt sökord

TBE-vaccination bör helst påbörjas i god tid innan fästingsäsongen för fullgott skydd.  Foto: Shutterstock

TBE-vaccination bör helst påbörjas i god tid innan fästingsäsongen för fullgott skydd. Foto: Shutterstock

Många svenskar missar sin TBE-vaccination – är du en av dom som inte har fullgott skydd?

Antalet rapporterade fall av den fästingburna sjukdomen TBE har ökat de senaste åren samtidigt som det geografiska området där TBE-virus förekommer breder ut sig. Samtidigt missar många svenskar sin TBE-vaccination.

Annons:

En ny undersökning genomförd av marknadsundersökningsinstitutet GfK visar att även om medvetenheten om TBE vaccination har ökat så följer majoriteten av dom som väljer att vaccinera sig inte det rekommenderade vaccinationsschemat. Det är främst påfyllnadsdoser efter grundvaccination som missas och gör att man riskerar att inte ha ett fullgott skydd inför fästingsäsongen.

Hälften av alla vaccinerade har inte ett optimalt skydd

Drygt en fjärdedel, 28 procent, av de svenskar som väljer att vaccinera sig mot TBE slutför inte den initiala grundvaccinationen. Drygt hälften, 52 procent, har inte tagit den första påfyllnadsdosen, som enligt rekommendation tas 3 år efter grundvaccinationen. 

Det här innebär att cirka hälften av dom som initialt väljer att vaccinera sig mot TBE i Sverige idag inte har ett optimalt skydd redan efter ett par år. Jag hoppas att fler förstår vikten av att fullfölja sin vaccination för att behålla ett fullgott skydd, säger Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare på Pfizer i en kommentar till undersökningen.

TBE-vaccination bör påbörjas i god tid

TBE-vaccination bör helst påbörjas i god tid innan fästingsäsongen för fullgott skydd. Första sprutan ger ett visst skydd och efter dos två har man ett bra skydd inför pågående fästingsäsong men en tredje dos behövs för skydd kommande år. Därefter behövs påfyllnadsdoser för ett fortsatt skydd mot infektion.

De som missat att ta en dos behöver i de allra flesta fall inte börja om från början. De får en dos och följer sedan det rekommenderade vaccinationsschemat. Hos individer över 50 år eller de med nedsatt immunförsvar på grund av medicinering eller sjukdom måste bedömningen göras utifrån varje enskilt fall.

Svårt att hålla reda på vaccinationer

Många tycker att det är svårt att hålla reda på vaccinationsschemat. Är man osäker om det är dags för att fylla på med vaccin kan man vända sig till en vaccinatör.

– Om vaccinationsschemat avbryts efter minst 2 doser, är en efterföljande engångsdos, en så kallad ”catch-up”, tillräcklig för att återuppta vaccinationsschemat, säger Charlotta Zacharias, Läkare, Resemedicinska frågor, VaccinDirekt.

Så skyddar du dig mot fästingar

Det är viktigt att vara uppmärksam om du vistas i områden där det finns fästingar eller om du kommit hem efter att ha besökt ett sådant område om än för så kort tid. Det gäller såväl dig själv som barn och husdjur.

Se alltid till att ha fästingplockare hemma och att känna igenom på din hud och, i det fall du har husdjur, djurens päls. Om du upptäcker en fästing, ta bort den så snabbt som möjligt.

  • Fästingkoll – vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen
  • Var noggrann – i vissa områden på kroppen är fästingarna mer vanligt förekommande. Kolla extra noga i knäveck, ljumskar, navel och där huden är tunn
  • Var snabb – ta bort fästingar som bitit sig fast så snabbt som möjligt med hjälp av lämpliga pincetter/fästingplockare
  • Klä dig rätt – i högt gräs så är det bra att ha heltäckande tröja och byxorna nedstoppade i stövlar
  • Håll extra koll – barn leker gärna på marken och i gräset och det ska de få göra. Men, kolla gärna igenom ditt barn lite extra om du vet att det kan finnas fästingar i området. Det gäller även om ni har besökt områden med mycket fästingar, håll koll även en period efter att ni kommit hem igen
  • Viktigt – Var uppmärksam på symtom och röda hudförändringar

Kontakta läkare om du är tveksam eller misstänker att du har fått ett fästingbett och är osäker på vad det innebär och hur du ska gå till väga.

Fakta Rekommenderat vaccinationsschema för TBE

  • För personer under 50 består grundvaccinationen av tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett och dos tre ges 5-12 månader efter dos två, i god tid inför kommande säsong. För personer som fyllt 50 år när grundvaccinationen påbörjas rekommenderas en extra dos i grundvaccinationen, total 4 doser.
  • Den första påfyllnadsdosen ges tre år efter grundvaccinationen och därefter var femte år. Påfyllnadsdoser bör ges i god tid innan fästingsäsongen för att ge ett fullgott skydd.
  • Se specifika rekommendationer för personer med nedsatt immunförsvar, prata med vaccinatör eller läkare.
Annons:

Källor:

Pfizer/Ipsos På uppdrag av Pfizer intervjuade GfK SE 53 383 vuxna (18-65 år) i 20 europeiska länder. I Sverige intervjuades 2 604 respondenter. Urvalet har gjorts för att statistiskt representera den demografiska landsprofilen, baserat på Eurostats uppgifter för ålder, kön, yrkesstatus och region för varje enskilt land. Intervjuer genomfördes via en webbpanel mellan 19 juli och 19 september 2018 och slutfördes av Ipsos GmbH efter att Ipsos förvärvade GfK Health i oktober 2018. Panelen är representativ i förhållande till landets sammansättning. Insamlad data vägs på kön, ålder och region för att uppnå ett korrekt riksrepresentativt resultat.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: