Ange ditt sökord

Var med och uppmärksamma Downs syndrom genom att bära omaka par strumpor den 21 mars. Foto: Shutterstock

Var med och uppmärksamma Downs syndrom genom att bära omaka par strumpor den 21 mars. Foto: Shutterstock

Ta på dig omaka strumpor och rocka sockorna du med!

För att uppmärksamma Internationella Downs syndromdagen kan du ta på dig ett omaka par strumpor idag, ett sätt att både stå upp för alla med Downs syndrom och samtidigt hylla olikheter.

Annons:

Internationella Downs syndromdagen infaller den 21 mars varje år.

Så rockar du dina sockar

Initiativet att bära omaka strumpor för att uppmärksamma internationella Downs syndromdagen kommer ursprunglingen från USA. I Sverige har fenomenet funnits ett antal år men fick sin stora spridning 2015. Det var då Nathea Anemyr, via en Facebookpost, hyllade sin storasyster Noelle som har Downs syndrom. Inlägget fick stor spridning och hyllades över hela landet. På Facebook finns ett event, “Rocka sockorna den 21 mars 2017”, och hittills har runt 11 000 personer svara att de ska delta.

För att engagera dig behöver du bara bära ett par omaka strumpor, gärna ta en bild på dessa och lägga upp via sociala medier. Den officiella “hashtagen”, som man kallar det lilla ord eller den mening som samlar liknande poster är #rockasockorna

Kromosom nummer 21

Internationella Downs syndromdagen har firats i många länder runtom i världen sedan 2006. Att Downs syndrom uppmärksammas just den 21 mars är för att en person med Downs syndrom nästan alltid har tre exemplar av kromosom nummer 21, vanligtvis har vi bara två.

Det föds cirka 140 barn med Dows syndrom i Sverige varje år. Namnet Downs syndrom kommer efter den brittiske läkaren John Langdon Down som 1866 blev den första att beskriva syndromet. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: