Ange ditt sökord

Sveriges befolkning bland de mest nikotinberoende

Sveriges befolkning bland de mest nikotinberoende

Rökarna i Sverige är en grupp svårt inbitna rökare även om antalet minskat genom åren. En ny internationell studie visar att Sverige är bland de länder som har rökare med det största nikotinberoendet. Denna grupp behöver därför sjukvårdens hjälp för att bryta sitt beroende.

Annons:

– Studien stödjer att det är naivt att tro att rökning inte längre är ett stort problem i Sverige. De starkt nikotinberoende är så beroende att de har svårt att sluta röka på egen hand och blir ofta till slut sjuka på olika sätt till följd av detta. En del av dessa rökare är dessutom lågutbildade, sjukskrivna, arbetslösa och vissa deprimerade vilket gör det ännu svårare att själva ta sig ur sitt beroende. Samtidigt växer gruppen snusare och idag snusar 22 procent av männen. De svårt nikotinberoende behöver mycket stöd från vården, säger docent Karl Olov Fagerström, rökavvänjningsforskare och författare till studien.
Sverige och USA har rökare med det högsta nikotinberoendet trots att de enligt studien har den lägsta andelen av dagligrökare, idag 16 procent för Sverige. Värt att notera som en jämförelse är att Norge och Tyskland, där andelen dagligrökare är betydligt högre, är nikotinberoendet det lägsta i studien.
– Cigaretter ger ett lika starkt beroende som alkohol och knark. Det är en lång resa ur ett svårt beroende. De som får långsiktig professionell behandling lyckas bättre visar studier. Denna grupp svårt nikotinberoende behöver aktiv professionell hjälp och effektiva metoder av läkare och vård, säger Fagerström.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: