Ange ditt sökord

Det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig. Foto: Shutterstock

Det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig. Foto: Shutterstock

Surfplattor bakom ökning av skabb

Ny statistik visar att skabb ökar rejält runt om i landet och experter tror att surfplattor kan vara en orsak till ökningen.

Annons:

Det skriver tidningen Metro.

Skabb sprids när vi sitter tätt intill varandra

Lill-Marie Persson, överläkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde, säger till Metro att två av orsakerna till epidimierna av skabb tros vara just surfplattor och även tv-spel. 

Anledningen till detta är att man har sett att patienterna ofta är ungdomar och att skabben troligtvis spridit sig när man suttit tätt intill varandra. Lill-Marie Persson menar att i och med att surfplattorna är små så sitter man också nära varandra och att det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig.

Ökad försäljning av skabbläkemedel

Försäljningsstatistik från Apotekens service som Metro har tagit del av talar också för att skabb har ökat. I Värmland och Skåne har försäljningen av det vanligaste läkemedlet mot skabb ökat med cirka 80 procent sedan 2008. I hela landet är det en 25-procentig ökning.

Skabb gräver gångar i din hud och ger en långvarig och intensiv klåda. För att du ska bli av med skabb behöver inte bara den drabbade behandlas utan även familj och vänner. Lill-Marie Persson säger även till Metro att det är viktigt man behandlar äldre människor som har nedsatt immunförsvar och som kan ha kommit i kontakt med personer som har skabb. Detta för att de riskerar att drabbas värre än andra.

Se bild på skabbutslag.

Källa: Metro

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: