Ange ditt sökord

Ett magnetiskt metallföremål i tungan skapar nya möjligheter för den som är helförlamad. Foto: Georgia Institute of Techonology

Ett magnetiskt metallföremål i tungan skapar nya möjligheter för den som är helförlamad. Foto: Georgia Institute of Techonology

Styr rullstolen med tungan

För personer som är helt förlamade kan det finnas en ny möjlighet till rörelsefrihet trots förlamningen, nämligen möjligheten att styra sin rullstol med tungan.

Annons:

Tekniken håller på att utvecklas på Georgia Institute of Techonology som ligger i Atlanta, USA.

Mer effektiv rullstol

Utvecklingen av den nya tekniken är riktad till personer som är helt förlamade efter ryggmärksskada.

I studier har man sett att rullstolen som styrs med tungan är såväl snabbare som enklare än den idag vanligaste rullstolen som används av ryggmärgsskadade. 

Styrs med tungspak

Tekniken bygger på att man utanpå kinderna placerar två platsrör. I tungan har man i sin tur opererat in ett metallföremål som är magnetiskt. Plaströren känner av rörelserna i tungan och tungan blir då till en styrspak som kan styra rullstolen. 

Vid Georgia Institute of Technology arbetar man nu med att förfina tekniken, som kan låta som science fiction, men snart kan komma att skapa större frihet och öka livskvaliteten hos många helförlamade personer. 

Källa: Georgia Institute of Technology

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: