Ange ditt sökord

Att ta en paus från Facebook, eller sluta använda det helt, kan enligt studien ge ditt välbefinnande en skjuts. Foto: Shutterstock

Att ta en paus från Facebook, eller sluta använda det helt, kan enligt studien ge ditt välbefinnande en skjuts. Foto: Shutterstock

Studie: Lämna Facebook – bli lyckligare!

Om du tar en paus från Facebook skulle det kunna öka ditt välbefinnande.

Annons:

Det visar en studie från två amerikanska universitet, Stanford och NYU.

Uppdrag: Stäng ner ditt Facebookkonto

I studien deltog cirka 3 000 Facebook-användare och av dessa valdes hälften ut slumpmässigt. De 1 500 som valdes ut fick i uppdrag att stänga sina Facebook-konton under totalt en månads tid.

Forskarna övervakade kontona för att se till att deltagarna inte använde dessa i smyg. Facebooks meddelandetjänst Messenger tilläts däremot.

Lyckligare utan Facebook

Under månaden fick deltagarna löpande svara på frågor om sitt välmående. När perioden var över genomförde forskarna en mer omfattande bedömning av deltagarnas välmående. Att inte använda Facebook bidrog till små men märkbara förbättringar gällande välmående, speciellt självupplevd lycka, tillfredsställelse, depression och ångest konstaterar forskarna.

Den tid som deltagarna spenderade på Facebook, i snitt en timme om dagen, spenderade man i högre utsträckning under månaden med vänner och familj.

För- och nackdelar med Facebook

Det finns både för- och nackdelar med att använda Facebook och även om studien pekar på goda effekter av att ta en “Facebook-paus” konstaterar forskarna att vissa av deltagarna samtidigt uppskattade Facebook mer efter att de hade varit utloggade en månad.

Överlag har man sett att sociala medier kan ha en positiv effekt också då många bygger både personliga och professionella nätverkt via dessa. En annan aspelt var att en del av deltagarna upplevde att de saknade inlägg av nyhetsvärde, som politik.

Minskar begäret att logga in igen

Forskarna vid Stanford och NYU säger att man kan se “att fyra veckor utan Facebook förbättrar subjektivt välbefinnande och markant minskar begäret att logga in igen efter experimentet. Det tyder på att krafter såsom beroende kan göra att folk använder Facebook mer än de annars skulle göra”,

Det ligger i linje med tidigare expertuttalanden där man konstaterat att Facebook, och andra sociala medier, påverkar människans belöningssystem, ungefär som vid spel- eller drogmissbruk.

Facebook: “En av många studier”

I en kommentar skriver Facebook att “det här är en av många studier på det här ämnet, och bör betraktas just så”.

Från Facebooks håll citerar man även stycken ur studien som noterar att ”diskussioner om sociala mediers nackdelar inte bör överskugga faktumet att de tillfredsställer djupa och utbredda behov”.

Annons:

Källor:

DN, The Guardian

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: