Ange ditt sökord

Smarta klockor hör till kategorin

Smarta klockor hör till kategorin "wearable tech", bärbar teknik, och har visat sig användbart i flera hälso- och medicinrelaterade situationer. Foto: Shutterstock

Studie: Apple Watch kan upptäcka misstänkta hjärtfel

Smarta klockor kan komma att spela en viktig roll i kampen för att förebygga hjärtsjukdomar, det visar en ny studie där deltagarna bar Apple Watch.

Annons:

Studien genomfördes vid Stanford-universitetet i USA och kastar nytt ljus på nyttan med ny och bärbar teknik.

Teknik kan övervaka hälsan

Smarta klockor hör till kategorin “wearable tech”, bärbar teknik, och har visat sig användbart i flera hälso- och medicinrelaterade situationer. Den senaste generationen av Apple Watch kan bland annat larma om du faller omkull och ta ett EKG.

Att du kan bära något som registrerar viktiga hälsodata tros komma att spela en viktig roll när det handlar om att ha koll på hälsotillstånd och varna om det är någon avvikelse. I den aktuella studien har 400 000 användare som burit klockan deltagit.

Apple Watch kan upptäcka oregelbunden hjärtrytm

Forskarna konstaterar att av de 400 000 som deltog i studien, som pågick i totalt åtta månader, uppmanades runt 2 000 personer (0,5 procent) att kontrollera sin hjärtrytm närmare. Uppmaningen fick man genom klockans så kallde notifikationer, en slags direktmeddelanden som du får direkt via klockan.

Det visade sig att 84 procent av de som fick uppmaningen mycket riktigt var drabbade av förmaksflimmer. Obehandlad kan förmaksflimmer öka risken för stroke och forskarna hoppas nu att tekniken kan bidra till att tidigt upptäcka förmaksflimmer.

Förebyggande vård

Intresset för att använda smarta klockor och bärbar teknik inte bara för nöje utan också för hälsonytta ökar och forskarna menar att studien kan leda till att man ser fler användningsområden för tekniken inom förebyggande vård.

En av läkarna bakom studien, Marco Perez, konstaterar kort och gott att “mer forskning kan hjälpa människor att ta bättre underbyggda hälsobeslut”.

Fakta – Vad är EKG?

EKG (elektrokardiogram) används för att mäta ditt hjärtas elektriska aktivitet. Hjärtsjukdomar och störningar kan upptäckas med hjälp av ett EKG och det är vanligt att man i en hälsoundersökning får ta ett EKG.

Fakta Apple Watch 4 och EKG

Apple Watch 4, den senaste generationen, det vill säga modellen, av Apples smarta klocka, har godkänts för EKG i USA av FDA, amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket och Apples svenska representanter hoppas att funktionen inom en snar framtid kommer att kunna aktiveras även i Sverige.

Annons:

Källor:

The Verge

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: