Ange ditt sökord

Studien visar en signifikant koppling mellan högre alkoholintag och ökad risk för venös trombos hos män.  Foto: Shutterstock

Studien visar en signifikant koppling mellan högre alkoholintag och ökad risk för venös trombos hos män. Foto: Shutterstock

Blodpropp, venös trombos, är en vanlig och allvarlig kärlsjukdom som kan leda till förtida död.  Foto: Shutterstock

Blodpropp, venös trombos, är en vanlig och allvarlig kärlsjukdom som kan leda till förtida död. Foto: Shutterstock

 Kvinnor som idrottade minst en gång i veckan hade lägre risk för venös trombos än stillasittande kvinnor.  Foto: Shutterstock

Kvinnor som idrottade minst en gång i veckan hade lägre risk för venös trombos än stillasittande kvinnor. Foto: Shutterstock

Studie: 5 glas alkohol i veckan ökar risken för blodpropp

Män som dricker knappt ett glas alkohol om dagen eller mer löper tydligt ökad risk för blodpropp, ett tillstånd som kan leda till förtida död.

Annons:

Det visar en studie vid Umeå universitet. Hos kvinnor som är fysiskt aktiva minskar risken för blodpropp, men det sambandet syns inte hos män.

Blodpropp (venös trombos) – en vanlig och allvarlig kärlsjukdom

Blodpropp, venös trombos, är en vanlig och allvarlig kärlsjukdom som kan leda till förtida död. De vanligaste formerna av venös trombos är blodproppar i benen och blodproppar i lungorna. Förekomsten av venös trombos har ökat under de senaste decennierna.

Mer än en av fem personer som drabbas av venös trombos avlider under det första året efter diagnos. En allvarlig komplikation är att en blodpropp från benet lossnar och följer med blodet till lungorna. I många fall har personer som får venös trombos nyligen legat på sjukhus för någon annan sjukdom eller har en cancersjukdom

Ökad risk för blodpropp (venös trombos) redan vid måttligt drickande

I sin avhandling har Magdalena Johansson studerat drygt 2 000 patienter som insjuknat i venös trombos. Det gick att se en signifikant koppling mellan högre alkoholintag och ökad risk för venös trombos hos män. Män med en konsumtion på 4,8 glas alkoholhaltig dryck eller mer per vecka löpte 20 procent högre risk att drabbas än män som drack mindre än 0,9 glas per vecka.

– Att stora mängder alkohol är en riskfaktor för blodpropp var känt, men nu kan vi se att risken börjar öka redan vid en alkoholkonsumtion som många nog betraktar som måttlig, säger Magdalena Johansson, doktorand vid Umeå universitet.

Fysisk aktivitet minskar risken hos kvinnor

I avhandlingen studeras även risken för blodpropp vid olika nivåer av fysisk aktivitet. Kvinnor som idrottade minst en gång i veckan och kvinnor med fysiskt aktivt arbete hade lägre risk för venös trombos än stillasittande kvinnor. För män gick det inte att se någon sådan koppling. Inte heller blodsockernivåer och diabetes påverkade risken för venös trombos.

– Även om studierna inte ger svar om de direkta orsakssambanden, hoppas jag att resultaten ska motivera människor till en hälsosammare livsstil. Mindre alkohol och mer fysisk aktivitet har ju också många andra positiva hälsoeffekter. Ökad kunskap om riskfaktorer kan också hjälpa oss att förstå varför sjukdomen drabbar vissa men inte andra, säger Magdalena Johansson.

Symtom på blodpropp

Det finns flera typer av symtom vid blodpropp och det är viktigt att ta dessa tecken på allvar.

  • Ena vaden eller benet svullnar upp och känns varmt. En rodnad är heller inte ovanlig.
  • Smärta och ömhet i benet eller vaden. Du kan också få ont i hålfoten, framförallt när du går med benet.
  • Har du ytliga blodkärl kan dess se röda ut och eventuellt ömma.
  • Benet känns tyngre än vanligt.
  • Om du fått proppar i lungorna är det vanligaste symptomet bröstsmärta. Smärtan kan likna håll i bröstet eller ryggen.
  • Plötslig andnöd är ett tecken du alltid bör ta på allvar, särskilt om du känner dig yr, kallsvettig och att hjärtat börjar rusa.
  • Torrhosta är vanligt för den som får proppar i lungorna. Du kan till och med hosta upp slem med strimmor av blod i.
  • Din andning blir kanske snabb och ytlig, eftersom det kan göra ont om du andas djupt. Om du får en stor propp i lungan kan huden bli gråblek på grund av att det finns för lite syre i blodet.

Symtom vid stroke – blodpropp i hjärnan

Du kan också få en blodpropp i hjärnan, en så kallad stroke. Får du en stroke kan det leda till syrebrist i hjärnan vilket kan störa ut viktiga funktioner som tal, syn, rörelser och känsel.

Högt blodtryck, diabetes och rökning är några saker för höjer risken för stroke, och några vanliga symptom på stroke är:

  • få domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan.
  • få svårt att tala och förstå.
  • bli förvirrad.
  • få synstörningar på ena ögat eller båda ögonen.
  • bli yr och få svindel.
  • få försämrad balans och få svårt att gå.
  • få kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.

Du kan också råka ut för en så kallad TIA, en temporär störning i hjärnans blodcirkulation. En TIA beror på en liten propp som tillfälligt stannar upp blodtillströmningen i hjärnan, men som snart flyttar sig vilket gör att det sällan blir några bestående men. Dock är en TIA en varningssignal om att du riskerar att få en riktig blodpropp i framtiden – så ta den på allvar!

Fakta studien

I studien deltog 108 025 invånare i Västerbottens län utan tidigare venös trombos. Studien pågick från 1985 till 2014. Deltagarna var 30 till 60 år gamla vid studiens start. Alla studiedeltagare genomgick en hälsoundersökning, Västerbottens hälsoundersökningar, när de gick med i studien. Deltagarna svarade också på en enkät om bland annat diabetes, alkoholintag och fysisk aktivitet. Sedan följdes deltagarna framåt i tiden via diagnosregister, medicinska journaler och svar på röntgenundersökningar. Av deltagarna insjuknade 2054 personer i venös trombos för första gången under perioden.

Annons:

Källor:

Avhandling: Venös tromboembolism – epidemiologi med fokus på riskmarkörer Umeå universitet, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: