Ange ditt sökord

Strålbehandling kan ge långvarig inflammation

Strålbehandling kan ge långvarig inflammation

Strålbehandling mot cancer kan av okänd anledning öka risken för hjärt-kärlsjukdom långt senare.

Annons:

I takt med att allt fler överlever sin cancerdiagnos har det nu visat sig att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar senare i livet ökar om man under sin sjukdomsperiod har genomgått strålbehandling. Ny forskning från Karolinska Instiutet visar att förklaringen kan vara att strålningen förändrar genuttrycket i blodkärlen och ger en bestående inflammation.

Forskarna vet idag väldigt lite om de biologiska orsakerna till dessa allvarliga sidoeffekter som visar sig först många år efter strålbehandlingen. Epidemiologiska studier har visat att genomgången strålbehandling ökar risken för senare hjärt-kärlsjukdom i samma del av kroppen, till exempel ökar risken för hjärtinfarkt efter vänstersidig bröstcancer och stroke efter hals och hjärntumörer.

– Det har varit svårt att studera eftersom sjukdomsprocessen är så långsam. Cellstudier och djurförsök lämpar sig bäst för mer direkta effekter och studier direkt på patienter har varit uteslutet av etiska skäl, säger Martin Halle, forskare vid Karolinska Institutet.

Martin halle med kollegor har för första gången lyckats studera de långsiktiga effekterna av strålning på mänskliga blodkärl. Genom att skörda biopsier från tidigare strålade halskärl och ostrålade kärl från transplantat har forskarna kunnat jämföra skillnaden i genuttryck mellan strålade och strålade blodkärl från samma patient vid samma tillfälle.

I de strålade artärerna upptäckte forskarna dels tecken på kronisk inflammation och dels en faktor som är känd för att ha en central roll i utveckling av åderförkalkning. Det ökade inflammatoriska genuttrycket kunde ses flera år efter bestrålning och kan enligt forskarna sannolikt förklara varför cancerpatienter kan drabbas av hjärt-kärlsjukdom många år efter strålbehandling,

– Förhoppningsvis kan kunskapen bidra till att sidoeffekterna kan minskas i framtiden, till exempel genom rätt sorts antiinflammatorisk behandling kan ges i samband med strålbehandling, säger Martin Halle.


Vill du läsa fler nyheter och artiklar? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: