Ange ditt sökord

En person som ser pigg och utvilad ut utvärderas mer fördelaktigt än en någon som ser trött ut.  Foto: Shutterstock

En person som ser pigg och utvilad ut utvärderas mer fördelaktigt än en någon som ser trött ut. Foto: Shutterstock

Sov ordentligt och uppfattas som piggare och mer hälsosam

En person som ser pigg och utvilad ut utvärderas mer fördelaktigt än en någon som ser trött ut. Därför är sömnen något som inte borde underskattas och prioriteras bort för andra aktiviteter. 

Annons:

Vi vet ju innerst inne hur viktig sömnen är, ändå slarvar vi med den till förmån för att jobba, titta på serier och slösurfa på nätet. 

Men att sömnen kan ha större betydelse än du tror för hur din omgivning uppfattar dig är något som en ny avhandling från Stockholms universitet visar på. 

Liten forskning på sömnbristens effekter på utseendet

Bakom avhandlingen står Tina Sundelin, nybliven doktor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. 

Vårt utseende påverkar andra människors uppfattning om oss, men också hur vi utvärderar dem och beter oss mot dem. Det är ett område som det saknas forskning på, vilket också var skälet till att hon ville undersöka hur omvärlden uppfattar någon som ser trött ut. Det finns däremot gott om forskning som tar upp sömnbristens alla negativa effekter på individen.

Bedömdes och utvärderas utifrån fotografier

För att ta reda på hur omgivningen uppfattar någon som har sovit för lite gjordes fyra olika studier utifrån fotografier på 48 personers ansikten. I varje studie fick bedömare titta på bilder av personerna efter att de hade sovit en normal natts sömn, samt efter antingen en natt av total sömnbrist eller två nätter av delvis sömnbrist. 

Bedömarna, som var totalt 288 till antal, fick sedan utvärdera personerna på fotografierna utifrån ett antal kriterier som bland annat innefattade attraktivitet, hälsa, pålitlighet, ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med dem. 

Trötta personer bedömdes mer negativt

Vad man kunde se i resultatet var att samtliga faktorer påverkades negativt av sömnbrist. För lite sömn kunde alltså göra att personen uppfattades som tröttare, mindre frisk och mindre attraktiv än när denne hade sovit mer och såg pigg ut. 

Eftersom alla dessa faktorer inverkar på sociala situationer, privat såväl som professionellt, är Tina Sundelins förhoppning att resultatet ska bidra till att vi börjar föredra den nödvändiga sömnen och ser till att få alla de sovtimmar som vi behöver. 

 

Annons:

Källor:

The face of sleep loss, avhandling av Tina Sundelin samt Stockholms universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: