Ange ditt sökord

SmartCig för rökavvänjning

SmartCig för rökavvänjning

Nyligen lanserades SmartCig, en ny produkt för rökavvänjning som ska passa de som har behovet att sitta att puffa efter kaffet, men inte vill få i sig cigaretternas gifter. Men i Sverige finns regler vad som får marknadsföras som rökavvänjningsprodukter. Läkemedelsverket och Smartcig får förklara.

Annons:

SmartCig är en så kallad e-cigarett vilket är en metallcigarett som kan laddas med olika smakampuller (utan nikotin) eller så kan den också laddas med nikotin för att minska abstinensen. E-cigaretten avger ånga när man puffar på den. Upplevelsen blir att man röker, men slipper de skadliga gaserna som i vanliga cigaretter.

Är Smartcig en tobaksprodukt eller rökavvänjningsprodukt?

SmartCig är ingen cigarett och absolut ingen tobaksprodukt. Det är en mångsidig simulator som utgör en idealisk och hälsosammare ersättare för både stabila rökaren, rökaren som vill trampa ner men även för avvänjningsprocessen. SmartCig fulländar illusionen av en riktig cigarett genom en teknik som låter dig inhalera smakessenser och, om du så önskar, nikotin utan skadlig rök, utan eld, utan lukt med mera. Genom ett enkelt byte av det så kallade e-filtret i SmartCig, kan du variera både smak och nikotinmängd, säger Spiros Kirgiopoulos, ansvarig för SmartCig. Läs mer på www.smartcig.se.

Läkemedelsverkets information:

På Läkemedelsverkets webbsida www.lakemedelsverket.se. kan man läsa att: Innehåller e-cigaretterna inget nikotin finns det inga särlagar som hindrar att de säljs i handeln. Om e-cigaretterna innehåller rent nikotin så ska de klassas som läkemedel och idag finns inga e-cigaretter godkända för försäljning. Om produkten innehåller delar av tobaksväxten ska den klassas som tobak och går under tobakslagstiftningen.

Hur ska man kunna sluta röka med SmartCig?

För dig som är rökare idag, prova med att ersätta dina vanliga cigaretter med Smartcig Excellent och med ett par olika smaksatta nikotinfria e-filter till exempel Coffee, efter maten och smakerna Cherry eller Apple för andra tider. Vår rekommendation bygger på de fakta att 4 – 5 stycken cigaretter brukar vara tillräckligt för kroppens dagliga nikotinbehov, och att de flesta cigaretter röks vanemässigt, utan att man egentligen njuter av blossen man tar. Genom att ersätta dina vanliga cigaretter med SmartCig® Excellent och med smaksatta nikotinfria e-filter bör du kunna klara att dra ned markant på din rökning. Du kan alltid använda nikotininnehållande e-filter om det skulle visa sig vara svårt men vi på Smartcig tror att det inte kommer att behövas, menar Spiros.

Till vilka personer passar SmartCig anser du?

Vår målgrupp är stort och bred. SmartCig vänder sig till både ständiga rökaren, rökaren som vill trampa ner på rökningen och till rökaren som vill sluta röka helt. Alla rökare kan använda SmartCig oavsett ålder och kön. Vi på SmartCig anser att produkten erbjuder endast fördelar och att hälsoaspekten är den viktigaste. Att SmartCig kan rökas överallt som vanlig cigarett är förbjuden att röka (eller inte bör rökas), samt ut av ekonomiska skäll, är endast en stor bonus till det hela. Du som är rökare kan fortfarande njuta av din cigarett men samtidigt veta att du varken skadar dig själv eller din omgivning när du röker en Smartcig. Det kommer även att gynna din ekonomi eftersom Smartcig kostar mindre än hälften av vanliga cigaretter, säger Spiros.

Läkemedelsverket har inte godkänt smartcig som rökavvänjningsläkemedel ännu, när tror du att produkten blir godkänd?

När man tittar på Sverige, som fortfarande hanterar en del gamla lagar i jämförelse med EU-regler, så tror jag att det kommer att dröja ett bra tag innan ett officiellt Läkemedelsgodkännande sker. Hälsoaspekter, ekonomiska aspekter, skatteaspekter och redan inom marknaden väletablerade företag med både rökar- och rökavvänjningsprodukter, utgör påverkande faktorer.
På Europa nivå dock, tror jag att det kommer att gå fortare. Ansökningar om godkännande har skett i olika EU länder och ett godkännande i ett land är tillräckligt för EU. Dessutom har försäljningen inom Europa, (som inte är förbjuden), börjat hitta sin väg även i butiken. I Grekland t.ex. planeras apoteket som en första rikstäckande försäljningskanal, vid lanseringen som är planerad att ske innan sommaren 2009. SmartCig Sverige AB är en ut av de fyra Svenska företag som Svenska Exportrådet har valt att presentera på rökavvänjnings eventen som tar platts i Grekland, den 1:a Juni 2009, säger Spiros stolt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: