Sluta-röka-linjen tio år

Sluta-röka-linjen tio år

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2008-12-12
Uppdaterad: 2012-02-13
Författare: Redaktionen


Sveriges i särklass mest effektiva rökavvänjningsverksamhet fyller tio år. 35 000 personer har sökt hjälp hos Sluta-röka-linjen och idag lyckas närmare 40 procent av de som söker hjälp att sluta. Det gör linjen till en av de mest effektiva metoderna för rökavvänjning.

Att sluta röka och snusa är svårt. Beroendets kraft är stark. Det traditionella nyårslöftet leder enbart till att tre procent förblir rökfria efter ett år. Men med hjälp av professionella rökavvänjare på telefon 020-84 00 00 lyckas hela 40 procent sluta. För tio år sedan startade Sluta-röka-linjen som snabbt blev en succé. Idag söker cirka 6 000 personer hjälp varje år och drygt 2 000 av dem är rök- eller snusfria efter ett år. Mer än hälften av de som söker professionell rökavvänjningshjälp gör det med hjälp av Sluta-röka-linjen.

– Framgången beror på att vi kan ta emot rökaren där hon är. Vare sig hon finns på jobbet, på badbryggan eller vid köksbordet så har vi vår mottagning öppen. Dessutom är det gratis, vilket också är viktigt för den som söker hjälp, säger professor Hans Gilljam, huvudansvarig för linjen.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress