Ange ditt sökord

Skrivande kan minska risken för självmord hos män med prostatacancer

Skrivande kan minska risken för självmord hos män med prostatacancer

Ny studie syftar till att kartlägga psykisk ohälsa hos prostatacancersjuka. Självmordstalen inom just den här gruppen är högt och nu vill forskare kartlägga tankarna hos män före och efter operation.

Annons:

Det forskare har studerat är en metod där man kan med hjälp av skrift kan sätta ord på sina tankar för att på så sätt minska risken att männen begår självmord.

Var fjärde man drabbad

Forskarna har studerat totalt 833 svenska män före och efter operation för prostatacancer och resultatet visar att så mycket som 73 procent har drabbats av tunga tankar angående sin sjukdom före operation och 60 procent har kvar dessa tankar så länge som tre månader efter operationen.

Thordis Thorsteinsdottir, som skrivit avhandlingen där man har redovisat resultaten, säger även att var fjärde man tänkte på sin egen död en gång i veckan eller oftare.

Uttrycksfullt skrivande

I den nya avhandlingen nämner man en metod som har som syfte att minska eller stoppa de många gånger ofrivilliga tankar som patienterna upplever. Metoden har tidigare framgångsrikt prövats av personer med andra former av cancer och kallas “uttrycksfullt skrivande”.

Uttrycksfullt skrivande innebär att du vid minst tre tillfällen får sitta ner i lugn och ro under tjugo minuter och skriva ner dina känslor efter ett cancerbesked. Metodens syfte är att sätta ord och formuleringar på ofrivilliga och jobbiga tankar.

Man konstaterar att om det finns ord och formuleringar blir även kommunikationen med omvärlden, närstående, vård och vänner, lättare.

Det i sin tur, i kombination med att man får formulera sina tankar, kan bidra till att den psykiska hälsan förbättras.

”Hur tänker du om din cancer och din framtid?”

Thordis Thorsteinsdottir tycker att man inom sjukvården skulle kunna bli bättre på att prata med män som fått en cancerdiagnos. Att ta sig tid och lyssna skulle kunna hjälpa männen att hantera den nya situationen och förhindra drastiska åtgärder som självmord genom att ställa frågor som ”hur tänker du om din cancer och din framtid?”.

Studien är viktig eftersom man har sett att män som får prostatacancer löper dubbelt så stor risk att begå självmord. Den aktuella avhandlingen är den första i en studie som när den är klar kommer att omfatta 4 000 män i Sverige med prostatacancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: