Ange ditt sökord

Hjärtinfarktpatienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent högre risk att drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt på nytt. Foto: Shutterstock

Hjärtinfarktpatienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent högre risk att drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt på nytt. Foto: Shutterstock

Skilsmässa ökar risken för en andra hjärtinfarkt

Det är inte bara hjärtesorg som kan drabba den som genomgår en skilsmässa. För hjärtinfarktpatienter som genomgått en skilsmässa ökar även risken att drabbas av en hjärtinfarkt på nytt, jämfört med gifta patienter.

Annons:

Det visar en studie från Karolinska institutet.

RIskfaktorer som ökar risken

I studien har forskarna undersökt vilka riskfaktorer som gör att du löper större risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Som underlag har man använt registret Swedeheart och forskarna följde 29 000 patienter som råkat ut för en första hjärtinfarkt.

Swedeheartregistret är finansierat av Hjärt- lungfonden och utgör en stor databas för den här typen av forskning.

Högre risk för skilda

Det visade sig att hjärtinfarktpatienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent högre risk att drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt på nytt, jämfört med patienter som var gifta.

Även om en skilsmässa är emotionellt tuff att gå igenom så handlar det om en rad olika faktorer som påverkar den ökade risken hos de patienter som genomgått skilsmässa.

Socioekonomisk betydelse

Tidigare studier har pekat på att socieekonomiska faktorer som utbildning och inkomst påverkar risken för hjärtinfarkt. Därför föll det sig naturligt att forskarna i den aktuella studien även tog med civilstånd samt noterade om patienterna genomgått en skilsmässa. Forskarna delade in personerna i studien i fem inkomstgrupper och kunde på så vis se en koppling mellan hög inkomst och minskad risk för hjärtinfarkt eller stroke. De som hade den högsta inkomsten löpte en 35 procent lägre risk för att få en ny hjärtinfarkt eller stroke och hade du en hög utbildning var risken 14 procent lägre. Lägre utbildning och låg inkomst ökar därför ockås risken att du drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke.

Forskarna kopplar ihop detta med civilstånd då det ofta påverkar ekonomin, är du till exempel gift har du ofta en bättre inkomstnivå jämfört med om du är skild.

Användas till riskbedömning

Forskarna bakom studien konstaterar i ett uttalande att man idag endast har en standardiserad vård vid risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom en andra gång.

Man hoppas nu att forskningen och resultatet från studien kan leda till en mer individuell riskbedömning och att civilstånd, utbildning och inkomst blir ytterligare faktorer att ta hänsyn till förutom rökning, högt kolesterol och högt blodtryck.

Fakta: Ny studie från Karolinska institutet

Studien inkluderade 29 000 människor från Swedeheart-registret och följde dem som drabbats av en första hjärtinfarkt under de i genomsnitt följande fyra åren. Det är första gången man inkluderar civilstånd och studerar risken för återfall.

  • Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
  • En av fem har förhöjt blodtryck i Sverige och löper ökad risk för allvarliga hjärt-kärlhändelser, exempelvis stroke.

Riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes ökar dramatiskt och riskerar att öka dödstalen i hjärt-kärlsjukdom. Mer resurser till forskningen och bättre livsstilsråd krävs för att vända utvecklingen.

 

Annons:

Källor:

Hjärt-lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: