Ange ditt sökord

Självtesten för hiv kommer att öka tillgängligheten och sänka tröskeln för den som inte vågar söka professionell hjälp.  Foto: Shutterstock

Självtesten för hiv kommer att öka tillgängligheten och sänka tröskeln för den som inte vågar söka professionell hjälp. Foto: Shutterstock

Självtest för hiv snart verklighet för finländarna

I vårt grannland Finland kommer man från och med slutet av augusti att kunna beställa hem självtest för hiv. Självtestet underlättar för den som inte kan, eller som drar sig för att uppsöka en vårdcentral.

Annons:

Hiv-testet görs med ett stick i fingret och påminner sedan lite om ett graviditetstest där provstickan visar ett eller två streck beroende på om man är hivpositiv eller ej. Självtestet är det enda som officiellt har godkänts för försäljning av de finska myndigheterna.

Oskyddat sex största smittkällan 

Till skillnad från Sverige så har Finland ingen lag som förpliktigar att man som hivpositiv informerar andra som kan ha smittas. Det eftersträvas dock att man gör det ändå. 

De flesta som smittas med hiv gör det genom oskyddat sex. I Finland handlar det om cirka 160–170 fall per år, men mörkertalet tros vara mycket större än så. Enligt Pia Västinsalo, som arbetar på organisationen Hiv-point i Finland, är det uppskattningsvis 600 personer som inte vet om att de är hivpositiva. 

Vilka drar nytta av testet?

Att man inte vet att man är smittad kan bero på flera saker. Kanske har man inte ens tänkt tanken att risken finns, kanske är det långt till närmsta vårdcentral, kanske har inte vårdpersonalen frågat eller kanske vågar man inte söka vård. Oavsett anledning så kommer de nya gör det själv-testen att öka tillgängligheten och sänka tröskeln för den som inte vågar söka professionell hjälp. 

En särskild grupp som kan dra nytta av självtesten är äldre män som haft oskyddat sex utomlands, säger Pia Västinsalo. Den gruppen kan normalt vara svår att nå för vården, men med självtest blir det både enkelt och smidigt att beställa hem testen, dessutom är det anonymt. Hon tycker dock att alla som haft sex utan kondom borde göra ett test.

Så utförs självtestet

Testet utförs enkelt genom ett litet stick i fingret, ett par droppar blod är allt som krävs. Bloddropparna sätts i en liten behållare och sedan är det till att vänta. Efter ungefär en kvart kommer svaret som visar om man är hivpositiv eller inte, vilket indikeras via ett eller två streck. 

Eftersom testresultatet kan väcka många känslor och frågor rekommenderar Pia Västinsalo och Hiv-point att man gör testet under lugnt och ro och gärna på en veckodag då vården finns tillgänglig för stöd och rådgivning.  

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: