Ange ditt sökord

Ofta behöver båda tid att bearbeta det som inträffa och ibland även hjälp av en psykolog. Foto: Shutterstock

Ofta behöver båda tid att bearbeta det som inträffa och ibland även hjälp av en psykolog. Foto: Shutterstock

Sexliv efter peniscancer

I Sverige är peniscancer är en ovanlig sjukdom. Drabbas man av den finns det stor risk att man tappar funktionen i penis, vilket kan leda till ett sämre sexuellt liv.

Annons:

Män som drabbats av peniscancer får ofta tillbaka sin sexuella förmåga efter laserbehandling. Det visar en undersökning från Örebro universitet. 

Peniscancer är en ovanlig sjukdom

Peniscancer är en ovanlig sjukdom i Sverige som drabbar runt 130 män per år. Peniscancer är lokaliserad på förhud, ollon eller penisskaft och sjukdomen är vanligast bland män mellan 60 och 70 års ålder men i Sverige är trots detta 30 % av patienterna yngre än 60 år. Vad som ligger bakom sjukdomen är inte helt klarlagt, men det man känner till är att humant papillomvirus (HPV) är en starkt bidragande orsak. Det är samma virus som kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor.

Om cancern inte har gått för långt behandlas patienterna med laser för att i största möjliga mån bevara funktionen hos penis. 

Viktigt för patienten att bearbeta sin sjukdom

När det gäller den sexuella funktionen och aktiviteten tenderar merparten av de patienter som varit sexuellt aktiva före behandlingen att återuppta sitt tidigare sexualliv. Man måste dock ha klart för sig att rehabilitering tar tid och att det tar mer än ett år att komma tillbaka helt efter en cancerbehandling rent generellt.

När det handlar om sexualitet är även en partner involverad om du lever i en parrelation, vilket gör att båda psykologiskt behöver tid att bearbeta det som inträffat.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: