Ange ditt sökord

Forskare tror sig kunna se tendenser att selen, som finns i bland annat hårt bröd, minskar dödligheten i bröstcancer. Foto: Shutterstock

Forskare tror sig kunna se tendenser att selen, som finns i bland annat hårt bröd, minskar dödligheten i bröstcancer. Foto: Shutterstock

Selenrik kost kan ge lägre dödlighet vid bröstcancer

En ny studie har visat att för kvinnor som åt mer selenrik mat innebar detta en lägre dödlighet i samband med bröstcancer.

Annons:

I studien ingick bland annat kvinnor från Uppsala och Västmanlands län och resultaten publicerades i Breast Cancer Research and Treatment. Det skriver Unt.se

Undersökning kring matvanor

För att få fram de nya forskningsresultaten använde man en större studie kring matvanor som tidigare genomförts. Man utgick från antalet kvinnor med bröstcancer och mängden selen kvinnorna hade fått i sig.

Sammanställningen resultarade i att man bland annat kunde se att dödligehten hos de som fått i sig mest selen jämfört med den fjärdedel av kvinnorna som fått i sig minst minskade med 30 procent. 

Förbättra överlevnadschanserna

Till Unt.se säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet att resultatet “talar för att mer selen i maten kan förbättra överlevnadschanserna för kvinnor med bröstcancer”.

Man betonar att även om också den generella dödligheten sjönkså är det för tidigt att med säkerhet säga att högre seleinintag skulle minska insjuknandet i bröstcancer eller dödsfall till följd av bröstcancer. 

För tidigt för rekommendation

Forskarna tror att en orsak till resultatet är att det finns en viktig antioxidant som innehåller selen. Sverige är naturligt fattigt på just selen i odlingsmarken men Alicja Wolk säger till Unt.se att det absolut är för tidigt att gå ut med allmänna rekommendationer.

Selen finns i bland annat:

  • Mjökprodukter
  • Fisk
  • Kött
  • Ägg
  • Knäckebröd

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: