Ange ditt sökord

Analysera vid vilka tillfällen sockerbehovet uppstår och hur mycket socker du får i dig samt hur det påverkar måendet.  Foto: Shutterstock

Analysera vid vilka tillfällen sockerbehovet uppstår och hur mycket socker du får i dig samt hur det påverkar måendet. Foto: Shutterstock

Sötsug – så blir du av med sockerberoendet

Sötsug kan gå från att man kan äta en liten bit godis och sedan lägga ifrån sig godispåsen, till att tappa kontrollen och få i sig hela godispåsen i ett svep. Vid det senare är det ett svårare beroende och man kan då behöva få råd hur man tar sig ur det.

Annons:

Men om man har ett lätt eller mildare sockerberoende kan man själv se över sin situation för att komma till rätta med sockerberoendet. 

Utvärdera ditt sockerberoende

Först och främst handlar det om att lära känna sitt eget sockerberoende. Ett sätt att göra det är genom att under en vanlig vecka anteckna allt man äter. Därefter kan man analysera vid vilka tillfällen sockerbehovet uppstår och hur mycket socker man får i sig samt hur det påverkar måendet. Utifrån den informationen kan man på egen hand se över hur man kan påverka sin ”matvecka” för att minska på sockret. 

Ett säkert sätt att stoppa särskilt de spontana sockerkickarna är att äta kontinuerligt och ordentligt, det betyder sex till sju mål om dagen och då normalt frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt ett avslutande mellanmål. På så vis äter du kontinuerligt under dagen och undviker dipparna när blodsockret faller. Det är vid de tillfällena måna tar till sockret som hjälp.

Testa två sockerfria veckor

Precis som med andra beroenden kan man ibland behöva avstå helt och om du behöver kan det vara en god idé att under två veckor helt avstå från socker. Om man även har matdagboken går det att utgå från den för att se vid vilka tillfällen sockret dyker upp och göra vad som behövs för att förebygga detta. Under en sådan period ska fokus ligga på att undvika det som är sött, sockret, och inte ändra en massa annat i kosten. 

Socker och sockerberoende påverkar belöningssystemet och hur man mår, stress kan också skapa hungersignaler. Det gör att det kan vara svårt att komma till rätta med sockerberoendet om man samtidigt är stressad eller har det tufft i övrigt. Då blir sockerkicken lätt en tillfällig kick. Det är viktigt att inte bara se till vad man stoppar i sig utan även till välbefinnandet som helhet. 

Sockerberoende omdebatterat begrepp 

Sockerberoende som begrepp är omdebatterat där vissa experter jämställer socker med en beroendeframkallande drog medan andra hävdar att så är det inte alls. Teorin att socker är starkt beroendeframkallande bygger på att vårt biologiska arv kan avgöra hur sockersugna vi blir. Den teorin får dock motstånd från andra forskare som menar att socker inte uppfyller de internationellt fastställda definitionerna av beroende. Det finns inte heller någon diagnos som heter ”sockerberoende” och inte heller några riktlinjer från myndigheter som Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten.

Vad man däremot kan konstatera är att om man äter socker för ofta så påverkar det hälsan. Det är viktigt att ta reda på bakomliggande orsaken till att man äter mycket socker och vad effekten av detta blir. Oavsett hur det är med definitionen av sockerberoende går det att undvika för mycket socker genom att helt enkelt själv ta reda på hur ofta man äter socker och se över sina kostvanor. Det kan vara vägen till att i alla fall minska intaget av socker. 

För den som inte känner att man själv kan kontrollera sitt ätande så kan det ändå vara bra att prata med vårdcentralen för att få råd om vart man kan vända sig för att få hjälp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: