Ange ditt sökord

Nära tre av fyra i åldersgruppen 15-34 år sitter ned minst halva dagen. Foto: Shutterstock

Nära tre av fyra i åldersgruppen 15-34 år sitter ned minst halva dagen. Foto: Shutterstock

Så stillasittande är vi svenskar

Hur stillasittande är det svenska folket egentligen? Ganska mycket visar en färsk undersökning, hela 64 procent uppger att de spenderar minst halva dagen stillasittandes. Trenden är särskilt tydlig bland den yngre åldersgruppen.

Annons:

Det framgår av en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av ViktVäktarna. 

Yngre personer sitter mer

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna påpekar att för mycket stillasittande kan leda till hälsorisker, vi bör därför fundera mer på våra motionsvanor och hur de kan förbättras.

Framförallt är det yngre personer som uppger att de sitter stilla större delen av dagen. Nära tre av fyra i åldersgruppen 15-34 år sitter ned minst halva dagen, detta att jämföra med 56 procent av de som är 56-79 år gamla. 

Bryt det stillasittande mönstret i sommar

Totalt sett är det 64 procent av svenskarna som uppskattar att de sitter halva dagen eller mer, en tredjedel är stillasittande halva dagen och nära 6 procent uppger att de sitter ned nästan hela dagen.

Slutsatsen man kan dra är att vi svenskar behöver röra på oss mer – och om Karin Nileskog får ge sitt tips så är det att utnyttja sommaren och ledigheten till att bli mer rörliga. Det behöver inte vara något stort, två till tre små men konkreta åtgärder kan räcka långt för att bryta det stillasittande mönstret.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 19–21 januari 2017. Totalt intervjuades 1229 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Annons:

Källor:

ViktVäktarna

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: