Ange ditt sökord

Bekväma skor i rätt storlek hjälper dina fötter att må bra. Foto: Shutterstock

Bekväma skor i rätt storlek hjälper dina fötter att må bra. Foto: Shutterstock

Fila fötterna - men med försiktighet och fila inte för mycket! Foto: Shutterstock

Fila fötterna - men med försiktighet och fila inte för mycket! Foto: Shutterstock

Så slipper du spruckna hälar i sommar – få tips och råd!

Att ha besvär med spruckna och torra hälar är ett problem som varken är särskilt snyggt, skönt eller roligt. Dessutom upplever många att det blir värre under sommaren.

Annons:

Spruckna hälar som går obehandlade kan ge upphov till värre problem och därför kan det vara skönt att veta att det finns både förebyggande åtgärder och behandling att få. 

Självsprickor under sommaren

En del upplever att de lättare drabbas av självsprickor i fötterna under sommaren. Det kan bero på olika orsaker, som den torra och varma luften. Torr varm luft gör redan torr och tjock hud ännu torrare och ju torrare huden är desto större risk att drabbas av sprickor. Trånga och obekväma skor kan även det ge upphov till torra fötter och sprickor. Andra bidragande orsaker är kraftig övervikt och stillastående arbete. Med åldern ökar också trycket på fötterna och huden på fötterna blir torrare och det finns en större risk att drabbas av sprickor.

Vissa sjukdomar, däribland diabetes, påverkar talgkörtelproduktionen, vilket bidrar till att torka ut huden. För dig som har diabetes är det extra viktigt att ta hand om fötterna då sjukdomen kan påverka nervbanorna så att man inte alltid känner av besvären i fötterna. I värsta fall kan det uppstå djupa och svårläkta sår som orsakar obehag och ökar risken för infektioner.

Förebygg sprickor i fötterna

Det finns några praktiska tips som du kan ta del av för att förebygga att det uppstår sprickor och du drabbas av ytterligare besvär.

  • God fothygien – tvätta dina fötter varje dag
  • Torka ordentligt – torka dina fötter noga efter dusch och bad, särskilt mellan tårna
  • Smörj in fötterna regelbundet – det finns olika krämer som förebygger
  • Ombyte förnöjer – byt strumpor varje dag, det mår dina fötter bra av
  • Sköna skor – bekväma skor i rätt storlek hjälper dina fötter att må bra
  • Frisk luft – lufta gärna fötterna på kvällen
  • Fotbad – unna dina fötter lite lyx och ta då och då ett ordentligt fotbad
  • Fila fötterna – men med försiktighet 

Behandling av spruckna hälar

Arbeta förebyggande för att undvika att sprickor uppstår. Om du väl drabbats av sprickor finns det olika krämer på till exempel apotek som du använder för att smörja de skadade hälarna.

Det kan även vara en god idé att besöka en fotterapeut som kan ge dina fötter en skön behandling (bland annat hjälpa dig ta bort sprickor som försvårar läkningsprocessen) och även bidra med goda råd om hur du kan ta hand om dina fötter ännu bättre. Uppstår svåra besvär eller sprickor bör du ta kontakt med din vårdmottagning – trasiga hälar kan bli sår och då kan det komma in bakterier och i värsta fall bli infekterat.

Låt dina fötter må bra

Goda råd och förebyggande behandling hjälper till att förhindra torra fötter och sprickor. Var uppmärksam om fötterna är torra då torrheten är det som leder till sprickor – det är bra att förebygga i tid.

Ta hand om dina fötter, de förtjänar det! 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: