Ange ditt sökord

Av de tillfrågade i If’s webbaserade undersökning svarar över hälften att de banvänder handsprit minst en gång om dagen när de är utomlands.  Foto: Shutterstock

Av de tillfrågade i If’s webbaserade undersökning svarar över hälften att de banvänder handsprit minst en gång om dagen när de är utomlands. Foto: Shutterstock

Så ofta spritar vi händerna utomlands

Många har det som vana att sprita händerna efter toalettbesök, innan maten, på tåget med mera. Den vanan tar vi även med oss när vi reser utomlands. Vissa spritar händerna så mycket som 20 gånger per dag på utlandsresan. 

Annons:

Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

Förhöjd risk för bakteriespridning

När man befinner sig i ett annat land är också miljön annorlunda och i vissa miljöer råder en förhöjd risk för spridning av bakterier. Detta medför också att man utsätts för nya baciller i en större utsträckning. 

För att skydda sig mot bakterierna brukar många vara flitiga på att sprita händerna när de är utomlands. Handsprit är desinficerande och har effekt mot bakterier. Det kommer väl till hans i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner som salmonella, som man får på händerna och sedan stoppar i munnen, ofta via maten.

Över häften spritar händerna varje dag

Av de tillfrågade i If’s webbaserade undersökning svarar 47 procent att de aldrig brukar tvätta händerna med handsprit när de är utomland, vilket ändå betyder att strax över hälften spritar händerna minst en gång om dagen. 

Bland de som spritar händerna är det vanligast att göra det 1-2 gånger per dag, vilket nästan var tredje person gör. Sedan finns det även några få som använder handsprit så ofta som uppemot 20 gånger per dag. 

Tar med oss vanan när vi reser utomlands

Att många är rädda för att drabbas av magsjuka och andra sjukdomar på semestern bidrar säkert till extra noggrannhet med renligheten. I Sverige är vi också väldigt vana vid att sprita händerna då handsprit brukar finnas på de flesta arbetsplatser, offentliga toaletter, gym med mera. Det gör att vi tar med oss den vanan även när vi reser utomlands, vilket ju är en bra sak.

Handsprit är också praktiskt att ha med sig när man är på resande fot, utomlands såväl som hemma i Sverige, när man inte har tillgång till vatten och tvål. Man ska dock komma ihåg att handsprit bara är ett komplement till handtvättning, det kan inte ersätta det. 

 
Annons:

Källor:

If

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: