Ange ditt sökord

Huden har inte hunnit bygga upp något eget skydd så här tidigt på säsongen, det är därför lättare att bränna sig nu och extra viktigt att skydda sig. Foto: Shutterstock

Huden har inte hunnit bygga upp något eget skydd så här tidigt på säsongen, det är därför lättare att bränna sig nu och extra viktigt att skydda sig. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar. Foto: Shutterstock

Så njuter du säkert av vårsolen

Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta, ändå är det få som skyddar sig tillräckligt, det menar Cancerfonden som ger råd om hur man kan skydda sin hud i vårsolen.

Annons:

Cancerformen som ökar mest

Hudcancer är den cancerdiagnosgrupp som ökar mest enligt Cancerfonden. För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är med andra ord sunda solvanor. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer. Samtidigt blir nästan alla som får behandling tidigt friska.

Vare år får omkring 35 000 till 40 000 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen, malignt melanom. Av dessa avlider 500 personer varje år. Ytterligare 7 500 personer drabbas och 100 personer avlider årligen av annan hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer. Malignt melanom är nu bland de vanligaste cancerformerna i Sverige och antalet fall har fördubblats under 2000-talet. Malignt melanom förekommer i alla åldrar men genomsnittsåldern när diagnosen ställs är omkring 65-års åldern.

Så solar du säkert i vårsolen

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är därför sunda solvanor.

– Jag vill verkligen uppmana till att följa rekommendationerna och skydda sig själv och sina barn. Om alla gjorde det så skulle vi över tid se betydligt färre fall av hudcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Mellan klockan 11 och 15 på dagen är solen som starkast och då är det bäst om man kan hålla sig i skuggan och skydda huden med kläder, och om inte det går använd solskyddsmedel.

– Detta är lika viktigt nu under våren som under varma och soliga sommardagar, säger Elizabeth Johansson.

Cancerfondens rekommendationer

 • Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast, stanna då inomhus eller var i skuggan. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus.
 • Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.
 • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30 men gärna 50) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.
 • Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Solariesolning är extra farligt  för barn och ungdomar.

När ska man söka vård?

Mer än 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas tack vare att melanomet upptäcks tidigt och därmed inte har hunnit sprida sig. Det är därför viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar.

Hudcancertyperna basalcellscancer och skivepitelcancer är ännu vanligare än malignt melanom, men är i regel enklare att bota.

– Man ska vara uppmärksam på ett sår som inte läker, ett födelsemärke som ändrar färg eller form och som är oregelbundet i kanterna. Om man upptäcker något sådant så ska man ta kontakt med sjukvården, säger Elizabeth Johansson.

Symtom på hudcancer – observera dina födelsemärken

Melanom ser inte likadant ut som ett vanligt födelsemärke: storleken, formen, färgen och gränsen till huden är annorlunda. Lägg framför allt märke till följande tecken:

 • Färgen är ojämn.
 • Området har en diameter på över 6 mm.
 • Gränsen till huden är ojämn och födelsemärkets olika delar är asymmetriska.

Vanliga symtom på hudcancer

 • Nytillkommen och tillväxande pigmentfläck.
 • Tidigare födelsemärke som växer eller ändrar utseende.
 • Fjällig och skrovlig fläck som med tiden växer till och blir tjockare.
 • Finneliknande knottra som sakta växer till en rodnad.

Om du märker en förändring i ett födelsemärke eller hittar ett nytt födelsemärke på huden som avviker på något sätt från det normala, kontakta läkare. Även ett rodnande, kliande eller blödande födelsemärke ska visas för läkaren. Ofta kan rätt diagnos misstänkas genom att läkaren känner igen symtom och utseende. Diagnos av hudcancer fastställs dock på basis av ett vävnadsprov som patologen granskar. Om hudmelanomet upptäcks i ett tidigt skede kan det ännu behandlas med en operation, och då är prognosen också god. Operation och strålbehandling är de vanligaste behandlingarna vid olika former av hudcancer. När hudmelanomet har hunnit framskrida, kan den sprida sig till andra organ och blir då mer svårbehandlad.

Om hudcancer

 • Omkring 82 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas.
 • Omkring 95 procent av all skivepitelcancer kan botas med operation.
 • Eftersom basalcellscancer nästan aldrig ger metastaser kan praktiskt taget alla patienter botas.

Läs mer om hudcancer hos Cancerfonden.

Annons:

Källor:

Cancerfonden

Utancancer.fi

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: