Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta, ändå är det få som skyddar sig tillräckligt, det menar Cancerfonden som nu går ut med råd om hur man kan skydda sin hud i vårsolen.
Cancerformen som ökar mest
Hudcancer är den cancerdiagnosgrupp som ökar mest enligt Cancerfonden. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer. Samtidigt blir nästan alla som får behandling tidigt friska.
Vare år får 35 000 – 40 000 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen malignt melanom. Av dessa avlider 500 personer varje år. Ytterligare 7 500 personer drabbas och 100 personer avlider årligen av annan hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer.
Så solar du säkert i vårsolen
För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är således sunda solvanor.
– Jag vill verkligen uppmana till att följa rekommendationerna och skydda sig själv och sina barn. Om alla gjorde det så skulle vi över tid se betydligt färre fall av hudcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.
Mellan klockan 11 och 15 på dagen är solen som starkast och då kan man försöka att leta sig in i skuggan och skydda huden med kläder, och om inte det går använd solskyddsmedel.
– Detta är lika viktigt nu under våren som under varma och soliga sommardagar, säger Elizabeth Johansson.
Cancerfondens rekommendationer
- Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus.
- Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.
- Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.
- Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.
Håll koll på födelsemärken
Mer än 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas tack vare att melanomet upptäcks tidigt och därmed inte har hunnit sprida sig. Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar.
Hudcancertyperna basalcellscancer och skivepitelcancer är ännu vanligare än malignt melanom, men är i regel enklare att bota.
– Man ska vara uppmärksam på ett sår som inte läker, ett födelsemärke som ändrar färg eller form och som är oregelbundet i kanterna. Om man upptäcker något sådant så ska man ta kontakt med sjukvården, säger Elizabeth Johansson.
Fakta Observera dina födelsemärken
Melanom ser inte likadant ut som ett vanligt födelsemärke: storleken, formen, färgen och gränsen till huden är annorlunda. Lägg märke till speciellt följande tecken:
- Färgen är ojämn.
- Området har en diameter på över 6 mm.
- Gränsen till huden är ojämn födelsemärkets olika delar är asymmetriska.
Om du märker en förändring i ett födelsemärke eller hittar ett nytt födelsemärke på huden som avviker på något sätt från det normala, kontakta läkare. Också ett rodnande, kliande eller blödande födelsemärke ska visas för läkaren. Diagnos av hudcancer fastställs på basis av ett vävnadsprov som patologen granskar. Om hudmelanomet upptäcks i ett tidigt skede kan det ännu behandlas med en operation, och då är prognosen också god. När hudmelanomet har hunnit framskrida, kan den sprida sig till andra organ.