Ange ditt sökord

Huden har inte hunnit bygga upp något eget skydd så här tidigt på säsongen, det är därför lättare att bränna sig nu och extra viktigt att skydda sig. Foto: Shutterstock

Huden har inte hunnit bygga upp något eget skydd så här tidigt på säsongen, det är därför lättare att bränna sig nu och extra viktigt att skydda sig. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar. Foto: Shutterstock

Så njuter du säkert av vårsolen

Sol och värme och kanske en paus i en annars kaotisk tillvaro men samtidigt som vårsolen värmer är det lättare att bränna sig såhär års, innan kroppen hunnit bygga upp sitt skydd. Därför är det extra viktigt att du skyddar dig.

Annons:

Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta, ändå är det få som skyddar sig tillräckligt, det menar Cancerfonden som nu går ut med råd om hur man kan skydda sin hud i vårsolen.

Cancerformen som ökar mest

Hudcancer är den cancerdiagnosgrupp som ökar mest enligt Cancerfonden. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer. Samtidigt blir nästan alla som får behandling tidigt friska.

Vare år får 35 000 – 40 000 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen malignt melanom. Av dessa avlider 500 personer varje år. Ytterligare 7 500 personer drabbas och 100 personer avlider årligen av annan hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer.

Så solar du säkert i vårsolen

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är således sunda solvanor. 

– Jag vill verkligen uppmana till att följa rekommendationerna och skydda sig själv och sina barn. Om alla gjorde det så skulle vi över tid se betydligt färre fall av hudcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Mellan klockan 11 och 15 på dagen är solen som starkast och då kan man försöka att leta sig in i skuggan och skydda huden med kläder, och om inte det går använd solskyddsmedel.

– Detta är lika viktigt nu under våren som under varma och soliga sommardagar, säger Elizabeth Johansson.

Cancerfondens rekommendationer

  • Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus.
  • Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.
  • Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Håll koll på födelsemärken

Mer än 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas tack vare att melanomet upptäcks tidigt och därmed inte har hunnit sprida sig. Det är viktigt att hålla koll på sin hud och att kontakta läkare vid misstänkta hudförändringar.

Hudcancertyperna basalcellscancer och skivepitelcancer är ännu vanligare än malignt melanom, men är i regel enklare att bota.

– Man ska vara uppmärksam på ett sår som inte läker, ett födelsemärke som ändrar färg eller form och som är oregelbundet i kanterna. Om man upptäcker något sådant så ska man ta kontakt med sjukvården, säger Elizabeth Johansson.

Fakta Observera dina födelsemärken

Melanom ser inte likadant ut som ett vanligt födelsemärke: storleken, formen, färgen och gränsen till huden är annorlunda. Lägg märke till speciellt följande tecken:

  • Färgen är ojämn.
  • Området har en diameter på över 6 mm.
  • Gränsen till huden är ojämn födelsemärkets olika delar är asymmetriska.

Om du märker en förändring i ett födelsemärke eller hittar ett nytt födelsemärke på huden som avviker på något sätt från det normala, kontakta läkare. Också ett rodnande, kliande eller blödande födelsemärke ska visas för läkaren. Diagnos av hudcancer fastställs på basis av ett vävnadsprov som patologen granskar. Om hudmelanomet upptäcks i ett tidigt skede kan det ännu behandlas med en operation, och då är prognosen också god. När hudmelanomet har hunnit framskrida, kan den sprida sig till andra organ.

Läs mer hos Cancerfonden om tidig upptäckt vid hudcancer.

Annons:

Cancerfonden, Utancancer.fi

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.