Ange ditt sökord

Undersökningen visade att nästan var tredje svensk ägnar mer tid åt bildskärmen än sin partner. Foto: Shutterstock

Undersökningen visade att nästan var tredje svensk ägnar mer tid åt bildskärmen än sin partner. Foto: Shutterstock

Så många väljer mobiltelefonen framför sex

Medan äldre verkar ha en mer avslappnad relation till mobiltelefoner verkar allt fler yngre anse att telefonen inte bara är ett måste utan till och med livsnödvändig. Till och med så att man hellre är utan sex än sin telefon.

Annons:

Det visar en nordisk studie som 1 000 svenskar har deltagit i.

Hur telefonerna påverkar oss socialt

Undersökningen ville titta närmare på hur vi ser på smarta telefoner och hur smarta telefoner påverkar oss socialt.

När man granskade resultatet av undersökningen visade det sig att beroende på åldergrupp och kön så fanns det påtagliga skillnader i svaren.

Avkopplad relation till telefonen

I åldersgruppen 55+ visade det sig att två tredjedelar kollar sin telefon högst en gång per timme. Den siffran kan jämföras med att 28 procent i åldersgruppen 16-24 år svarade att de kollar på sin telefon 6-10 gånger per timme och 18 procent att de kollade telefonen oftare än så.

Generellt kan man alltså dra slutsatsen att äldre tenderar att ha en mer avkopplad relation till telefonen och inte har ett lika starkt behov av att kolla på telefonen.

Skillnad mellan kvinnor och män

När det handlade om att vara utan telefon skiljde sig svaren åt mellan kvinnor och män. 45 procent av männen svarade att de inte kan leva utan sin telefon.

Hos kvinnor svarade hela 61 procent att de ansåg att telefonen var livsnödvändig.

Två av tio väljer hellre telefonen än sex

En av frågorna i undersökningen var vad som var viktigast, sex eller telefonen? Resultatet visade visserligen att 76 procent av männen och 64 procent av kvinnorna väljer bort telefonen i tre månader för att fokusera på partnern men samtidigt pekade sammanställning på att två av tio deltagare hellre är utan sex i tre månader än utan telefon.

Undersökningen, som genomfördes på uppdrag av företaget Samsung, visade också att nästan var tredje svensk ägnar mer tid åt bildskärmen än sin partner.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: