Ange ditt sökord

Klassiska tecken på att kroppen och huden blivit äldre är exempelvis åldersfläckar eller att huden är torr och mindre elastisk än tidigare. Foto: Shutterstock

Klassiska tecken på att kroppen och huden blivit äldre är exempelvis åldersfläckar eller att huden är torr och mindre elastisk än tidigare. Foto: Shutterstock

Så håller du huden ung och fräsch

Huden åldras till viss del i takt med ålder men den främsta orsaken till att hud åldras är yttre faktorer. En hel del av dessa yttre faktorer kan påverkas och därmed kan din hud hållas yngre, längre.

Annons:

Det finns klassiska tecken på att kroppen och huden blivit äldre. Det kan röra sig om fläckvisa, bruna så kallade åldersfläckar på huden eller att man upplever att huden är torr och mindre elastisk än tidigare. Att man talar om det inre åldrandet beror på att det främst handlar om genetiska och hormonella faktorer som i mångt och mycket är ofrånkomliga och en del av livet. Den andra, och största, orsaken till att huden åldras handlar däremot om yttre faktorer. Dessa faktorer påverkar hudens åldrande och behöver inte vara kopplat till en specifik ålder. 

Tecken på att huden åldras

Det finns en del vanliga tecken på att du och din hud har blivit äldre, till exempel de bruna ”åldersfläckarna”. Dessa kan uppstå fläckvis på huden och uppkommer då pigmentcellerna med åldern helt enkelt börjar producera sitt skyddande pigment i ojämn takt. En annan del av åldrandet är att produktionen av smörjande talg och fuktbindande hyaluoronsyra minskar. I samband med det blir huden både torr och stram. 

Klimakteriet hos kvinnor leder bland annat till att celldelningen i huden saktar ner. Detta på grund av att östrogenhalterna, som påverkar cirkulationen i kroppen, minskar. Sämre cirkulation gör att färre hudceller bildas och att de celler som bildas blir mindre än tidigare. Hudens mellersta skikt, läderhuden (dermis), blir då mycket tunnare. Allt detta handlar om att hela kroppen åldras och även om det är ett långsamt förlopp så är det en helt naturlig del av livet.

Yttre faktorer som påverkar huden negativt

De yttre faktorerna kan även de vara en naturlig del av livet men också en ”onaturlig” del om man så vill. Ett exempel är rökning. Rökning är en yttre faktor som direkt skadar huden. Detta genom att kollagenproduktionen minskar om du röker vilket ger en grå, matt och livlös hud. 

Men den allra vanligaste yttre påverkan som bidrar till hudens åldrande är UV-strålning. Nu är det inte så enkelt att man kan säga att om man låter bli att vara i solen så undviker man att huden åldras. Huden påverkas absolut av hur mycket man är i solen men då ska man vara medveten om att det finns tre grupper av UV-strålning från solen. 

UV-strålningens tre grupper

UVC-strålning som är den farligaste men som tack vare att den absorberas av atmosfären inte når jordytan. UVB-strålning som är mindre farligt och tränger ner i hudens översta lager, överhuden (epidermis). UVB-strålning gör att huden blir tjock, matt, grå och läderaktig då strålningen stimulerar celldelningen i epidermis. 

Majoriteten av strålningen från solen kommer dock i form av den så kallade UVA-strålningen. Mängden av UVA-strålning som vi utsätts för är densamma oavsett om det är soligt ute, solens position eller vilken tid på året det är. När huden utsätts för UVA-strålning kan det leda till att huden bland annat blir rynkig och anledningen till det är att UVA-strålarna bryter ner kollagenet och elastinet i dermis. UVA-strålarna gör även huden mer genomskinlig genom att bryta ner bindvävens struktur i dermis. Som ett resultat kan bland annat blodkärlen i huden bli mycket tydligare. UVA-strålning är den strålningstyp som återfinns i solarier så frekvent solande i solarium kan påskynda hudens åldrande. 

Viktigt att ta hand om sin hud

Hudens naturliga åldrande är svårt att göra någonting åt eftersom det är en naturlig process. Men eftersom det inre åldrandet och det yttre går in i varandra är en bra grundläggande tumregel att ta hand om sig själv, tänka på vad man äter och undvika yttre faktorer som överdrivet solande eller rökning då det påskyndar hudens åldrande. 

Det finns ingen mirakelkräm som kan stoppa hudens åldrande men att regelbundet ta hand om sin hud genom att återfukta och tänka på vad du äter kan sakta ner hudens åldrande. Kroppen, och huden, behöver fukt för att behålla elasticiteten bland annat. Eftersom solens UV-strålar är konstant är det många som använder solskyddsfaktor året om, som en hudkräm, för att på det sättet hålla huden yngre längre. 

Huden är en naturlig del av vår kropp och vårt genetiska arv vilket betyder att ingen människas hud är den andra lik. Vi har alla olika förutsättningar och därför också olika utgångspunkter när det handlar om vad som är bra för huden. De yttre faktorer som vi verkligen kan påverka är värda att ta i beaktning samtidigt som man till viss del får acceptera att huden åldras med åren. 

Tips på hur du håller huden ung och fräsch!

Med några enkla rutiner kan du ge din hud goda förutsättningar för att hålla sig ung och fräsch längre:

 • Överdriv inte solandet.
 • Undvik att röka.
 • Ha en god vätskebalans. 
 • Ät mindre socker – för många höga sockertoppar påskyndar hudens åldrande.
 • Återfukta huden.
 • Ta hand om huden – särskilt ansiktet, händer och fötter som är mest utsatta.
 • Må allmänt väl – sömn och stress påverkar även det kroppen och i förlängningen hudens åldrande.

Fakta om huden

 • Huden är kroppens största organ.
 • Huden på en vuxen person har en yta på nästan två kvadratmeter. 
 • Huden hjälper bland annat till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå.
 • Huden lagrar vätska och fett.
 • Huden skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen.
 • Huden bildar D-vitamin med solens hjälp.
 • Hudens beståndsdelar är överhuden, läderhuden och underhuden.
 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: