Ange ditt sökord

Träning, varierad kost och lagom mycket stress är det bästa sättet att förebygga hälsoproblem. Foto: Shutterstock

Träning, varierad kost och lagom mycket stress är det bästa sättet att förebygga hälsoproblem. Foto: Shutterstock

Närmare fyra av tio i åldrarna 18 till 30 tränar minst tre gånger i veckan. En siffra som dock dalar bland äldre.  Foto: Shutterstock

Närmare fyra av tio i åldrarna 18 till 30 tränar minst tre gånger i veckan. En siffra som dock dalar bland äldre. Foto: Shutterstock

Även om äldre är bra på att äta rätt och stressar mindre är även sömnen en viktig faktor för ett liv i balans.  Foto: Shutterstock

Även om äldre är bra på att äta rätt och stressar mindre är även sömnen en viktig faktor för ett liv i balans. Foto: Shutterstock

Så behåller du hälsan som en 25-åring

Svenskarnas genomsnittsålder ökar för varje år som går. Men hur behåller vi god hälsa efter att vi passerat 30? Träning, en varierad kost och lagom mycket stress är det bästa sättet att förebygga hälsoproblem.

Annons:

Statistik från Hälsobarometern 2019 visar dock att många tenderar att slarva med bland annat träning på ålderns höst.

Träning minskar med åldern

Närmare fyra av tio i åldrarna 18 till 30 tränar minst tre gånger i veckan. En siffra som dock dalar bland äldre. Hälsobarometern visar att fyra av tio över 50 år har upplevt problem med stela leder. Något som i sin tur hindrar mer än var femte i ålderskategorin från att träna.

– Träning minst tre gånger i veckan har flera hälsofördelar, bland annat stärker det immunsystemet. Äldre människor har ofta fler utmaningar än yngre när det gäller träning, inte minst stela leder, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Slarvar sällan med kosten

Enligt Hälsobarometern slarvar de i åldrarna 18 till 40 år med kosten i allt högre utsträckning än 40-plussarna. Mer än var tredje över 50 år anser att de har en helt allsidig och hälsosam kosthållning. Motsvarande siffra bland de mellan 18 och 30 är var femte.

– Ät färgglatt och undvik snabba kolhydrater, på så sätt minskar du risken för inflammation i kroppen. Även om en bra och allsidig kost räcker långt kan rätt kosttillskott som hjälper kroppens egen bakterieflora i magen att hålla sig i balans vara bra både för immunsystemet och magen, säger Jeanette Engdahl.

Sömn – kroppens egen medicin

Stress och sömnbesvär är vanliga problem hos framförallt yngre personer. Trots detta har var fjärde över 65 år upplevt stress någon gång de senaste 12 månaderna.

– Även om äldre är bra på att äta rätt och stressar mindre är även sömnen en viktig faktor för ett liv i balans. Sömn fungerar som kroppens egen medicin och är särskilt viktig för att bygga upp immunsystemet, för att få hjärnan att fungera normalt och för att motverka stress, konstaterar Jeanette Engdahl.

Annons:

Källor:

*Life fyller 25 år och i samband med jubileet presenterar hälsokedjan statistik från rapporten Hälsobarometern 2019. Resultatet bygger på svar från 2 700 svenskar som tillfrågats om sitt välmående utifrån faktorer som kost, träning, sömn och stress.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: