Ange ditt sökord

Det kan gå att jämna ut blodsockerkurvan genom att dricka mjölk. Foto: Shutterstock

Det kan gå att jämna ut blodsockerkurvan genom att dricka mjölk. Foto: Shutterstock

Sänk blodsockersvaret – drick mjölk!

Mjölk är bra för att stärka vårt skelett, det är ingen nyhet, och för en tid sen kom uppgifter som säger att mjölk även kan sänka blodsockersvaret. 

Annons:

När vi äter mat som innehåller kolhydrater stiger sockerhalten i blodet. Det i sin tur gör att kroppen börjar producera insulin. Normalt sett brukar socker- och insulinhöjningen följas åt, men rön visar att mjölk ger en annan reaktion på kroppen. Genom att dricka mjölk blir insulinsvaret högt, trots låg blodsockerhöjning.

Förklaringen är aminosyror i mjölk

Forskarna säger att förklaringen till det är att de aminosyror som finns i mjölk har en förmåga att underrätta för kroppen när mjölksocker är på väg och behöver tas omhand. Aminosyrorna, eller proteinerna, är således väldigt förutseende. I annat fall brukar sockerhöjningen vara det som sätter fart på insulinproduktionen. 

Tack vare aminosyrorna stabiliseras och förbättras vår blodsockerkurva. Dessa aminosyror går framförallt att finna i vasslen. 

Mjölk ger störst effekt

Det går även att jämna ut blodsockerkurvan genom att äta andra proteinrika livsmedel, exempelvis soja. Mjölk är dock det som har visat sig ge bäst resultat, enligt forskarna.  

Utifrån mätningar har man kunnat se att kroppens produktion av de insulinstimulerade hormonerna GIP och GLP1 ökar tack vare mjölken. Det finns mediciner med GIP-liknande effekt, vilket man brukar ge till personer som har svårt att producera insulin på egen hand.

Aminosyror kräver kolhydrater för insulinproduktion

Det som är fördelen med aminosyror är att det krävs kolhydrater för att iscensätta insulinproduktionen. Om man bara dricker aminosyror i vatten blir det ingen insulinförhöjning. Då medicinen stimulerar oavsett kan det leda till blodsockerfall.

Även om man inte är diabetiker kan det vara bra med en sänkning av blodsockersvaret efter att ha avslutat en måltid.  

Det viktigaste med den här forskningen är att den har fått oss att inse hur en del aminosyror kan påverkar blodsockret. Det är något som man inte visste tidigare och det kan vi tacka mjölken för.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: